vinograd

Naj vas lepo soboto ali nedeljo ponese na Kras, kjer si privoščite sproščujoč sprehod med vinogradi in pokušanje domačih dobrot. Le preverite prej, da ne piha burja. 

Teranova krožna pot je dolga 7 km in za ta prijeten sprehod si lahko rezervirate kar kakšne tri ure, še raje eno več, če vas slučajno premami obisk domačije. Na poti je 26 označenih zanimivosti, med njimi Polhova domačija, stara štirna, Kraška železnica …, nanje pa vas opozarjajo živo zelene tablice in table z opisom in sliko.

Pot začnete »Na placu« – pred Bunčetovo domačijo v središču vasi Dutovlje. Izpred Bunčetove domačije se odpravite v »Dulnji konc«, kjer boste kar takoj nagrajeni s čudovitim razgledom na hribovje in gorovje proti severu ter z izobiljem vinogradov na kraški rdeči zemlji.

Pot pelje najprej do mostu, ki prečka Transalpino, nekdanjo železniško povezavo Češke s Trstom. V bližini boste naleteli na traso vodovoda Klariči-Sežana in se sprehodili po zgodovinski cesti cesarice Marije Terezije, ki je bila prvotno prometna trgovska pot. Povezovala je kraške vasi in krajšala pot do Trsta.

Ob poti se ustavite še ob spominskih obeležjih iz prve in druge svetovne vojne, kapelici Sv. Roka na začetku Dutovelj in kapelici pred cerkvijo. Vredna ogleda je tudi vaška cerkev, ki je posvečena Sv. Juriju.

Po prijetnemu pohajkovanju se zopet vrnete v središče vasi, kjer zaključite kraško raziskovanje.

Privoščite si tudi lahko sprehod po vasi: oglejte si kraške domačije. Tipičen primer je Polhova, s pravim kraškim »borjačem«, vhod v domačijo predstavlja »kalona«, kamnite »jrte« pa uokvirjajo okna in vrata.

Priporočamo tudi skok v Pepin kraški vrt. Če ne zdaj, pa na pomlad zagotovo. Ali pa poleti, ko v Dutovljah poteka Praznik terana in pršuta in bo še posebej pestro. Poleg Pepinega kraškega vrta pa si lahko ogledate tudi vrt Pepina zgodba.

Foto zemljevid: dutovlje.net

Več: dutovlje.net, www.visitkras.info


 

Sorodni članki

Kolesarske ture za vso družino

Čudovita rekreacija za vso družino - s kolesom po najlepših slovenskih kolesarskih poteh.

Najlepše kolesarske poti v Sloveniji

Kakšen vikend si privoščite kolesarsko potepanje in si naberite energije za ves teden ali celo mesec. Tu je nekaj najlepših kolesarskih poti v Sloveniji.

Ideja za izlet: Ste se že povzpeli na Kum?

Razgled s Kuma je vreden truda za kar naporen vzpon. S Kuma se namreč vidi … vse.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri