soca

Na Polog in v Javorco po razgled, pri izviru Tolminke pa bo malo osvežitve.

Planina Polog, ki leži v dolini reke Tolminke v južnem delu Triglavskega narodnega parka, je odlično izhodišče za številne planinske izlete ali le prijeten sprehod do izvirov, ki privrejo na površje nekaj kilometrov višje.

Tolminka je kratka, a številni tolmuni, neokrnjena narava pa tudi pisana zgodovina Tolminskega vedno znova privab­ljajo radovedne pohodnike in ljubitelje naravnih lepot.

Za izhodišče si lahko izberete vas Zatolmin in se nad koriti Tolminke podate proti skrivnostnim izvirom na planini Osojnica.

S planine Polog se odpravite po makadamski cesti do prvega odcepa, kjer zavijete desno proti planini Prode. S pomočjo znamenite ‘kurukule’, posebne žičnice, ki visi na jekleni vrvi, se potegnite čez Tolminko in prečkajte planino Prode, nato pa nad reko nadaljujte do Planine pod Osojnico.

Nazaj se lahko vrnete po (vašem) des­nem bregu. Pri planini Srednjica pa ne pozabite skreniti proti Javorci. Tam nad strugo Tolminke stoji spominska cerkev Svetega Duha, posvečena padlim avstro-ogrskim branilcem tolminskega bojišča soške fronte. Zgrajena je iz kamenja in lesa, delo mojstrov različnih obrti. Nad vhodom se dviga zvonik s sončno uro, krasijo jo grbi dežel, ki so sestavljale avstro-ogrsko, v notranjosti prevladuje modra, na hrastovih ploščah pa so vžgana imena na okoliških bojiščih padlih vojakov.

Cerkev Svetega duha pa vas ne bo navdušila le z zgodovinsko sporočilnostjo in izjemno gradnjo. Z razgledne terase ob cerkvi se pogled odpre na Rdeči rob, verigo tolminsko-bohinjskih gora in druge okoliške hribe.

Priporočamo tudi:

Sorodni članki

12 dejstev o Soči, ki jih morda ne poznate

V poletnih dneh Slovenci radi obiščemo našo hladno smaragdno reko Sočo. Tokrat jo malo bolje spoznajmo in poglejmo nekaj dejstev, ki jih morda še ne poznamo.
None

Z nekaj triki povečajte vzdržljivost

Ne glede na to, katera vadba vam je najbolj pri srcu, je ključ v vzdržljivosti. Če želite narediti več ponovitev ali preteči daljšo razdaljo, povečajte vzdržljivost takole.
None

3 načini, na katere lahko izboljšate svoj športni nastop

Nasveti so primerni za vse vrste vadb, če jih izvajate redno, pa boste že kmalu lahko opazili boljše rezultate. Morda je kateri izmed njih že v vaši rutini.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri