Na obisk jame in prijetno ohladitev pomislite le poleti? V resnici tudi zamisel, da se v hladnejših mesecih ali deževnem vremenu odpravite raziskovat podzemlje, ni slaba.

V jamah ni letnih časov, zdaj tudi ni gneče, Škocjanske pa so še posebej lepe po dežju, ko reka Reka naraste.

Škocjanske jame so dolge šest kilometrov, kot turisti boste prehodili in raziskali le tretjino, a ne boste zato prav nič prikrajšani. Dih vam bo zastal že ob izjemni prostornini kanjona, ki ga na 47 metrih višine prečka Cerkvenikov most.

Škocjanske jame

Kanjon se nato na nekaterih mestih razširi v ogromne podzemne dvorane – največja med njimi je Martelova dvorana s prostornino 2,2 milijona m3.

V jami se 'skriva' tudi

  • 30 do 10 metrov visokih slapov in brzic,
  • udornice,
  • naravna okna v Mahorčičevi jami in na dnu brezna Okroglica,
  • najzanimivejše kapniške oblike pa boste videli v jami Paradiž, v dvorani Orgel, v Dvorani ponvic in v Veliki dvorani, kjer vas čaka Orjak, 15 metrov visok stalagmit.

Škocjanske jame

Škocjanske jame so izjemno pomembne tudi z arheološkega vidika, tu so pomembna arheološka najdišča, ki segajo do 5000 let v preteklost. Med najpomembnejša spadajo Mušja jama, grobišče pod Brežcem, Okostna jama, gradišče Škocjan in Tominčeva jama.

Ogledate si lahko še muzejsko zbirko zgodovine raziskovanja Škocjanskih jam, sončen dan pa nujno rezervirajte za ponoven obisk, ko si boste lahko ogledali še etnološko zbirko v Jakopinovem skednju (10 minut peš iz informativnega centra), zbirko v Delezovi domačiji in se sprehodili po krožni učni poti.

Več: www.park-skocjanske-jame.si

Sorodni članki

Najlepše turistične kraške jame v naši bližini

Najbolj obiskana in največja je Postojnska jama, največ navdušenja običajno požanjejo Škocjanske jame. No, mi smo obiskali še številne druge, med njimi tudi Snežno jamo, ki…
None

Ideje za enodnevne izlete

Zakaj se ne bi tokrat na izlet odpravili kar z vlakom? Potovanje z vlakom je namreč čisto posebno doživetje, zelo primerno in sproščujoče tudi za izlete ob koncih tedna. Ponujamo…

8 osupljivih počitniških destinacij

Poiskali smo 8 zares osupljivih in zanimivih kotičkov, ki so hkrati prava čudesa sveta. Nekatera je ustvarila narava, druga človek sam.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri