sprehod

Tudi hoja je lahko odlična vadba, med katero se dobro razmigate in naredite nekaj dobrega zase.

Kadar na sporedu ni intenzivnega treninga, se odpravite na sprehod. Dan za počitek ne pomeni poležavanja na kavču in gledanja nadaljevanke pozno v noč. Če hojo malce popestrite, vam lahko pomaga pri vzdrževanju teže in pridobivanju kondicije. Najprej preverite svojo držo. Stojte in hodite pokončno, ne sključite ramen in se ne nagibajte naprej. To vam bo pomagalo, da bo hoja učinkovitejša. Dodajte še globoke vdihe, ki vam bodo pomagali, da se boste premikali hitreje. Med hojo ocenite (ali izmerite z aplikacijo ali uro), kako hitro se gibljete. Pospešite korak do približno 4 km/h, da boste morali vložiti več napora kot pri običajnem sprehajanju. Intenzivnost hoje nadzorujte tudi s pogovorom. Ko se boste pogovarjali s prijateljem in govorili brez težav, hodite počasi. Če hitro postanete zadihani, ste hojo pospešili na ravno pravšnjo hitrost.

Pozornost usmerite še na spodnji del telesa in se opazujte: hodite simetrično ali na eno nogo preložite več teže? Potrudite se, da boste stopali čimbolj enakomerno, saj boste tako tudi bolj učinkoviti. Aktivirajte trebušne mišice, ki naj bodo med aktivnostjo čim večkrat napete. To bo med drugim pomagalo pri pravilni drži in preprečilo bolečine v hrbtenici.

Poigrajte se z dolžino korakov. Nekaj časa hodite z daljšimi koraki, nato stopajte s krajšimi. S tem boste ohranjali kondicijo, še posebej, če si privoščite daljši in intenzivnejši sprehod. To je dobra priložnost za intervalno hojo, ki poteka enako kot vadba: izberite dele poti, ki jih boste prehodili zelo hitro in dele, ko boste upočasnili korak (vendar ne hodite prepočasi). Vključite še roke, ki jih pokrčite pod kotom 90 stopinj, in jih premikajte nazaj ter naprej v enakem tempu. Če želite večji izziv, v vsako roko primite po eno utež.

Dodatna motivacija za vsakodnevno hojo naj bodo še njeni pozitivni učinki. Že z 20 minutnim sprehodom boste:
  • poskrbeli za dobro voljo,

  • več energije,

  • manj verjetnosti za razvoj bolezni srca in diabetesa,

  • podaljšali življenje in

  • okrepili spomin.

Preverite tudi: 

Sorodni članki

Hujšanje s hojo: Do novega telesa z zgolj 10.000 koraki na dan!

Sprejmite izziv in preizkusite naš program. Hujšanje s hojo je tako naravno, da boste komaj občutili svoj shujševalni načrt. Naredite lahko čudeže! Velik premik v glavi...

Tek za življenje

Tek je šport, ki mnogo ljudi, potem ko ga pobliže spoznajo in ‘padejo’ vanj, tako prevzame, da tečejo skozi vse leto ne glede na vremenske in druge okoliščine. Danes zato lahko...

Zakaj teči?

Zdaj je pa tega dovolj! Medtem ko se je sezona teka za ljubitelje že začela, sami še vedno premišljujete o nakupu tekaških čevljev. Ko bomo opravili z vami, boste zreli za...
Najbolj brane vsebine

TEH 5 stvari vsak dan naredijo najsrečnejši ljudje na svetu (presenetilo vas bo!)

Bi rekli, da ste v življenju srečni? Morda spremenite mišljenje ob besedah avtorjev, ki o sreči pravijo takole …
Več...

10 učinkovitih načinov, kako se znebiti maščobe na trebuhu

Ne boste se je znebili samo s prehrano ali samo z vadbo. Potrebujete kombinacijo vseh pomembnih dejavnikov.
Več...

Za sladkosnede: Zdrava čokoladna torta (brez moke, masla in dodanega sladkorja)

Je čokoladna torta sploh lahko zdrava? Je, če jo naredite po naslednjem receptu.
Več...

5 idej za nepozaben vikend izlet

Pet izletniških navdihov za vse, ki radi raziskujete tudi kotičke čez mejo. Avstrijska Koroška namreč ponuja obilo užitkov v vseh letnih časih. In za vaskega se najde nekaj.
Več...

8 težav posameznikov, ki jih vedno zebe (Se prepoznate?)

Saj veste, o kom govorimo? O tistih, ki nase vedno dajo vsaj eno dodatno plast in imajo pri roki pulover tudi na najbolj sončen dan. S takšnimi težavami se spopadajo.
Več...

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri