lucija-ros-538672-unsplash

Sončne in proste dni izkoristite za sprehod, pohod ali izlet. Sledi nekaj idej za pomoč.

 Okolica Ljubljane:
 • Sv. Jakob nad Katarino (Polhograjsko hribovje), 806m:

lahkotna in nezahtevna tura primerna za družine. Če parkiramo na Katarini, traja vzpon približno 30-40min, za bolj enostaven sprehod pa lahko parkiramo na parkirišču na vrhu, kjer se cesta konča. Ob vzponu na hrib s cerkvijo boste nagrajeni z lepim razgledom.

 • Krim (Notranjsko hribovje), 1107m:

malenkost bolj zahteven vzpon z več možnimi potmi (vzpon običjano traja povprečno 2h), na vrhu pa se razprostira pogled na Ljubljansko barje in ob lepem dnevu tudi na Alpe in Karavanke.

Gorenjska:
 • Bled – Mala Osojnica, 691m:

če se odpravljate na Bled, se povzpnite še na Malo Osojnico, kamor vodijo stopnice, traja le približno 25 min, občudovali pa boste razgled na Blejsko jezero, kakršnega ste vajeni iz razglednic.

 • Sv. Jošt nad Kranjem, 847m:

prijetna tura, ki traja približno 1h, dostop je možen iz Kranja po cesti skozi vasi Pševo in Javornik. Na voljo je več možnih poti (iz vasi Pševo, Zabukovje, Rakovica, Besnica). 

 • Sv. Jakob na Preddvorom (Karavanke), 964m:

dostop je skozi vas Preddvor in naselje Hrib ter možnost parkiranja pri gradu Turn. Vpon traja približno 1h, obstaja več poti, ki se vmes združujejo in ločujejo. Na vrhu se razprostre razgled proti Ljubljani, Škoflji Loki in Kranju ter Julijskim Alpam.

 • Golica (Karavanke), 1836m:

ravno v maju je najlepši čas za obisk Golice, saj so na pobočjih Planine pod Golico narcise v polnem razcvetu. Do vrha je več možnih poti, če za izhodiščno točko vzamete Planino pod Golico, bo vzpon trajal malo več kot 2h.

 • Tromeja (Karavanke), 1508m:

za pohod na vrh tromeje med Slovenijo, Italijo in Avstrijo, boste iz Rateč potrebovali približno 1h 40min, lahko pa parkirate tudi višje ob poti in vzpon poljubno skrajšate. Možna je daljša pot po cesti ali krajša čez gozd. Na vrhu se ponudi razgled na Julijiske Alpe oziroma še širši razgled na avstrijsko stran. 

Dolenjska in Posavje
 • Gorjanci – Trdinov vrh, 1178m:

Gorjanci sami nudijo ogromno gozdnih poti, če želite na Trdinov vrh, pa lahko za izhodiščno točko izberete vas Gabrje (2h hoje) ali pa pričnete pri planinskem domu pri Gospodiči, od koder potrebujete dobrih 50 minut hoje.

 • Lisca, 948m:

hrib, ki se nahaja severno od Sevnice ponuja lep razgled na Posavsko - Zasavsko hribovje in del Dolenjske. Vzpon traja približno 2h iz vasi Breg.

 • Bohor, 896m:

na vrh Bohorja lahko pridemo z avtom (skozi Brestanico in Senovo), pohodniki pa potrebujejo približno 1h hoje iz vasi Jablance.

Primorska
 • Nanos, 1240m:  

vsi ga občudujemo na poti na morje, če želite občudovati tudi razgled iz vrha, boste od izodiščne točke iz vasi Veliko Ubeljsko potrebovali približno 2h hoje. 

Štajerska
 • Boč, 978m:

na ti. štajerski Triglav lahko pridete po več poteh. Ena izmed možnosti je v smeri Zgornjih Poljčan in vam bo vzela približno 1,40h hoje. Do vrha pa je moč priti tudi z avtom. 

 • Hum nad Laškim, 583m:

hrib se strmo dviga na levem bregu Savinje nad Laškim. Z vrha je ob lepem vremenu lep razgled. Vzpon traja med 35min -1h, odvisno od izhodiščne točke. 

Številne poti pa Štajerecem ponujata seveda tudi Pohorje in Rogla.

Morda vam pomagajo še naslednje ideje: 

Sorodni članki

Ideje za izlete in pohode po Sloveniji

Izkoristite pomlade dni za sprehod, pohod ali izlet po Sloveniji. Sledi nekaj idej za pomoč.

Čas za narcise na Golici

Pohitite proti Golici, če želite občudovati bele narcise na poljanah pod in kasneje v mesecu maju tudi na vrhu Golice.

Ideja za izlet: Jezersko

Ko posije sonce se odpravimo v naravo in po svež gorski zrak v pravljično deželo med visoke gore - Jezersko, ki ponuja možnosti za lahkotne sprehajalce, zahtevne in manj zahtevne planince...
Izbor uredništva

Za avanturiste: 10 aktivnosti po Sloveniji, ki jih morate poskusiti

Naša dežela nudi na majhnem prostoru ogromno možnosti za tiste željne avantur. Na dosegu roke imamo gore, reke, jezera, malo...

Več...

5 pravil psihologije za enostavnejše življenje

Razumeti psihologijo ni tako preprosto. Pa vendar na njej temelji naše vedenje. Z vsako kretnjo sporočamo določene signale...

Več...

15 skrivnosti, ki jih poznajo samo tekači

Če pozorno opazujete tekače, se boste lahko načudili marsikateri navadi, ki je zanje nekaj čisto običajnega. Da bi bolje...

Več...
Najbolj brane vsebine

Zakaj tako radi hodimo v gore?

Nekateri imajo raje morje, drugi gore. Nedvomno imata vsak svoj čar. Vendar gore, gore so nekaj posebnega...  
Več...

Kako začeti – nasveti za dolgoročni uspeh pri telovadbi

Hoja, plavanje, kolesarjenje, tek, smučanje, ples, skupinska vadba, fitnes ... Kakršnakoli telovadba prispeva k boljšemu zdravju in počutju, pa naj gre za strukturiran vadbeni program ali za del vaše dnevne rutine. Zato začnite. Danes. Lahko kar s hojo – zastonj je, ni težavna, če se vam pridruži še prijatelj, pa boste lažje ostali motivirani. Mi pa naštevamo še nekaj nasvetov za dodatno motivacijo in uspeh.
Več...

4 nasveti, kako začeti s hujšanjem

Vsi, ki ste se kdaj že lotili hujšanja, veste, da so prvi koraki najtežji. Da boste lažje prišli do cilja, ne glede na dieto, je tu nekaj osnovnih nasvetov za izgubo telesne teže.
Več...

Soda bikarbona - ali res pomaga tudi pri hujšanju?

Lahko soda bikarbona (ja, to je ta prašek, ki ga uporabljate pri peki kruha in piškotov) pomaga pri hujšanju? Nekateri trdijo, da pomaga. Kaj pa o tem pravi znanost?
Več...

23 razlogov, zakaj tečem

Tek (tako kot druge vrste fizične aktivnosti) s seboj prinese ogromno pozitivnih stvari. Le nekaj minut teka dnevno lahko nadvse vpliva na naše življenje. 
Več...

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri