10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

Zakaj bi se morali odpraviti na sprehod v soju polne lune

Zakaj bi se morali odpraviti na sprehod v soju polne lune (foto: profimedia) profimedia
21. 1. 2019

Danes si privoščite nočni sprehod v soju polne lune. 

Toplo se oblecite in si privoščite nočni izlet, na katerem boste doživeli pravo pravljično izkušnjo. Še lepše pa bo, če izberete kraj, kjer je zima postregla s snegom. Ob polni luni dobi zasnežena pokrajina še posebno čarobnost. Pojdite v naravo, kjer ni luči oz. umetne svetlobne onesnaženosti.

Povabite prijatelja, partnerja, otroke, starše ali pa se odpravite sami (če vas ni strah). V žep dajte še žepno svetilko, čeprav je večinoma na boste potrebovali, in v nahrbtnik čutaro s čajem (no, lahko tudi kakav), morda še kak prigrizek in izlet v soju polne lune in zvezd bo popoln. 

Zakaj bi to počeli?

Ker je čudovito.

In ker nam lahko zgolj opazovanje in občudovanje nočnega neba ter narave odpre novo percepcijo življenja ter pomiri naš nemirni um in dušo. Morda dobimo odgovore na vprašanja, ki so nas begali čez dan. Ali pa se, končno, sprostimo in pozabimo na vse tegobe, ki bodo ob pogledu na širno nebo postale tako banalne. 

Narava nam daje možnost, da stopimo iz kaosa modernega življenja in vstopimo v svet, kjer ni rokov plačil, zvonenja telefonov, pisanja mailov in nenehne potrebe, da smo nekje in nekaj počnemo. Popolnoma brez skrbi.

Gledanje nočnega neba in sprehod po naravi nam omogoča preprostejše življenje: tišina, soj lune, mističnost in neskončnost. Čas se vrti počasneje. Povežemo se z naravo in sami s seboj. Tako kot so to počeli naši predniki.

Tudi študija na univerzi v Kaliforniji je pokazala, da opazovanje zvezd lahko iz nas naredi boljše ljudi. Ugotovili so, da strahospoštovanje in občudovanje, ki zbuja opazovanje nočnega neba, vzbuja nesebična, sočutna in pozitivna obnašanja. Zmanjša se egoizem in občutek, da smo center sveta. Želimo si izboljšati življenja drugih, pomagati in zmanjšati negativne vplive na okolje. Naša pozornost se premakne iz naših sebičnih individualnih potreb ali težav k nečemu večjemu.

Če daš priložnost nočnemu nebu, morda izgubiš srce v neskončnost ...

Lahko se sprehodite denimo do koče v Tamarju (ki je odprta do 21. ure). Foto: Jaka Thaler, 20. jan 2019

Poglejte si več: Sprehod po zimski idili do Tamarja

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri