nordijska-hoja-tehnika

Nordijska hoja je ena najbolj učinkovitih, celovitih in dostopnih telesnih aktivnosti, a na videz zelo preprosta aktivnost od vas vseeno zahteva nekaj osnovnega znanja o tehniki hoje, da bo ta kar se da učinkovita. Nesmiselno je vihteti palice in jih ne izkoristiti za to, čemur so namenjene.

Pravilna tehnika nordijske hoje

Največ znanja o tehniki hoje boste pridobili, če se boste odločili za individualno vadbo nordijske hoje ali za skupinsko organizirano nordijsko hojo.

Ne glede na to, kje vadite in za kakšno obliko vadbe se odločite, upoštevajte spodnje napotke glede tehnike nordijske hoje:

 • Palice držite pod kotom poševno nazaj.
 • Postavljanje stopal naj poteka od pet prek stopalnega loka na prste.
 • Koraki naj bodo daljši kot pri navadni hoji - le tako začutimo pravo nordijsko hojo.
 • Palico je treba zabosti v tla, da začutite odriv.
 • Za rameni zamahnete z roko tako daleč nazaj, da je roka v ravni liniji s palico.
 • Če se z dlanmi neprenehoma čvrsto oklepate palic, bodo mišice v ramenih in tilniku preveč napete in sčasoma boste začutili bolečino, zato pri odrivu nazaj spustite palico iz dlani (palico zadrži v dani trakec).
 • Roke naj zamahujejo ravno obratno kot noge, najprej leva noga, sledi desna roka in nasprotno.
 • Pogled naj bo usmerjen naravnost naprej.
 • Zgornji del telesa naj bo poravnan, in ne usločen.
 • Dihajte sproščeno.
 • Ko hodite po hribu navzgor, morate roke uporabljati še močneje kot sicer. Eno roko zavihtite čim dlje naprej, drugo pa potisnite močno nazaj.
 • Po hribu navzdol kolen nikoli povsem ne iztegnite, ampak naj bodo vedno rahlo upognjena, sicer bo vsak korak učinkoval kot udarec. Zadnjico potisnite nazaj, da bo težišče telesa čim nižje, in delajte kratke korake. Palice postavljajte pred telo in se nanje čvrsto naslonite z roko - tako palica ublaži korak in prenaša skoraj tretjino teže telesa. Način hoje po hribu navzdol je enak kot v hrib in po ravnem (leva roka, desna noga in nasprotno).

Kakšna je primerna dolžina palic?

Na splošno velja, da naj bo ob postavitvi palic pravokotno na podlago kot v komolcu 90 stopinj, vendar je pravilna dolžina palic za posameznika odvisna od več dejavnikov:

 • od dolžine koraka,
 • dolžine nog,
 • ritma hoje,
 • mišične moči in gibljivosti,
 • vadbenih ciljev ipd.

Okvirno dolžino dobimo tudi, če telesno višino pomnožimo z 0,68. Bolje pripravljeni posamezniki imajo lahko tudi daljše palice.

Priporočamo Nordijska hoja: Kaj je dobro vedeti?

 

Sorodni članki

Hujšanje po nordijsko

Tovrstna vadba predstavlja vadbo celotnega telesa, saj se med gibanjem aktivno vključujejo tudi mišice zgornjega dela telesa in trupa.

Najpogostejše napake pri nordijski hoji

Nordijska hoja je zelo koristna, a mora biti pravilno izvajana! Katere so najpogostejše napake in kako se jim izogniti.

Gremo se sprehajat z nordijskimi smučmi

Nordijska hoja na smučeh je primerna za vse. Kako začeti? Za začetek si izposodimo opremo. Kakšno opremo potrebujemo? Palice do višine ramen, smuči za klasično tehniko naj...
Najbolj brane vsebine

Ste prepričani, da spite dovolj? Tu je 5 znakov, da vam v resnici primanjkuje spanca!

Morda ne občutite tiste opoldanske zaspanosti in pomanjkanja energije na sploh, a tu je nekaj manj očitnih znakov, s katerimi vam telo sporoča, da je v resnici že precej izčrpano.
Več...

13 korakov, kako spet začeti verjeti vase

Vsi se kdaj zataknemo v nekaj, kar nas ovira, včasih pa sploh ne najdemo prave motivacije, da bi začeli delati na spremembi, ki jo nujno potrebujemo. kako se zares vzljubiti in privabiti v življenje same dobre stvari? Postavite sebe na prvo mesto že danes!
Več...

3 nepričakovani znaki, ki kažejo na depresijo

Depresija se kaže na različne načine, nikoli ne vpliva le na razpoloženje. Pogosto spregledani znaki so naslednji …
Več...

Ne boste verjeli, kakšne POSLEDICE na telesu pušča vadba z utežmi (za zdravje gre!)

Če ste do sedaj vadbo z utežmi radi preskočili, boste odslej verjetno ravnali drugače. Navdušimo vas s posledicami, ki jih ta lahko prinese.
Več...

Koliko škode naredi sladkor našemu telesu?

Preveč sladkorja lahko hitro poskrbi, da bomo spoznali grenko plat življenja.
Več...

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri