To so astrološka znamenja, ki se bojijo ponovno ljubiti
To so astrološka znamenja, ki se bojijo ponovno ljubiti
Najlepše kolesarske poti v Sloveniji
Najlepše kolesarske poti v Sloveniji
3 preprosta pravila, kako se znebiti maščobe na trebuhu
3 preprosta pravila, kako se znebiti maščobe na trebuhu

Napotki za varnejši obisk gora poleti

Napotki za varnejši obisk gora poleti (foto: Profimedia) Profimedia
9. 7. 2019

Slovenski alpski svet je zahteven in zahteva odlično pripravljenega posameznika z izkušnjami in znanjem uporabe opreme.

Da bo korak tako domačih kot tujih obiskovalcev slovenskih gora varnejši, da bodo primerno opremljeni, da se bodo znašli na planinskih poteh ali v primeru nesreče v gorah, je Planinska zveza Slovenije v sodelovanju z Gorsko reševalno zvezo Slovenije pripravila dvojezično zgibanko z napotki za varnejši obisk gora poleti.

"Slovenski alpski svet je čudovit, še posebej v poletnih mesecih, ko je v dolini pripeka, višje pa je zrak svež in prijetno hladen. Pa vendarle je zahteven in tudi v poznem poletju lahko naletimo na zaplate snega ali pa nas presenetijo popoldanske nevihte s strelami in burne vremenske spremembe."

"V luči porasta gorskih nesreč poskušamo v Planinski zvezi Slovenije vse leto obiskovalce gora osveščati o varnejšem obiskovanju gora, na kakšne pasti lahko naletijo, na kaj vse morajo biti pozorni pri pripravi na turo. S tem namenom smo v sodelovanju z Gorsko reševalno zvezo Slovenije pripravili zgibanko Varneje v gore poleti, v kateri najdete vse pomembnejše informacije o varnejšem obiskovanju gora: kako načrtovati, kakšne planinske poti imamo v Sloveniji, kaj vse naj bo v nahrbtniku, če se zgodi nesreča."

2To je le majhen korak k zmanjšanju števila nesreč v gorah, večjega pa lahko naredi vsak sam

  • s pripravo na turo,
  • z upoštevanjem priporočil in
  • predvsem pametjo v glavi in ne v mobilnem telefonu, poudarja Matjaž Šerkezi, strokovni sodelavec PZS za področje preventive in usposabljanj.

Pomembe stvari, ki jih je dobro vedeti pred odhodom v hribe

Na severnih pobočjih in v globokih grapah je v visokogorju še vedno veliko snežišč, ki so trda in predstavljajo izredno veliko nevarnost za zdrs!

Zato poleg kakovostne obutve na nogah in ostale potrebne opreme v nahrbtniku (komplet prve pomoči, zemljevid, čelna svetilka, železna rezerva hrane in zadostna količina tekočine, mobilni telefon in alu-folija ali bivak vreča) priporočamo tudi dereze in cepin.

Nevarno je tudi zapadno kamenje, ki se kruši iz sten kot posledica delovanja zime. Čelada je tako skoraj obvezen del tehnične opreme, če se boste gibali v območju sten ali pod njimi.

Marsikatera pot je lahko po koncu zime še vedno naložena s kamenjem ali poškodovana. Vse našteto naj obiskovalci gora upoštevajo pri izbiri cilja, poti in aktivnosti v gorah - to pa naj prilagodijo svoji psihofizični pripravljenosti in izkušenosti.

Načrt poti je prvi korak k varnejšemu obisku gora, zato naj pred odhodom preverijo tudi vremensko napoved in stanje planinskih poti.

Če imajo namen prespati v planinski koči, naj poskrbijo za rezervacijo, saj so določene precej zasedene, če se na turo ne odpravijo, pa naj rezervacijo obvezno prekličejo, s čimer prihranijo veliko nevšečnosti in skrbi oskrbnikom planinskih koč.

"V Planinski zvezi Slovenije menimo, da bi morali tuje obiskovalce že v začetni fazi, ko jim predstavljamo naše lepote, opozoriti tudi na nevarnosti, potrebno opremo in znanja, ki jih potrebujejo za varno obiskovanje gora. Poleg naših rednih preventivnih aktivnosti smo letos pripravili tudi zgibanko o varnem obiskovanju gora poleti v slovenskem in angleškem jeziku. S Slovensko turistično organizacijo se že dogovarjamo, kako te informacije čim hitreje in učinkoviteje prenesti do tujih obiskovalcev gora in ponudnikov turističnih storitev ter turističnih delavcev v informacijskih centrih, ki tem obiskovalcem velikokrat svetujejo, kam se naj odpravijo na izlet ali planinsko turo," razloži Matej Planko, generalni sekretar Planinske zveze Slovenije.

In še nekaj idej za izlete:

 

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri