10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

Joga

16. 9. 2007

Uravnovesite telo in um s tisočletno tradicionalno metodo.

Vitalnost telesa se izraža v primerni mišični moči, vzdržljivosti, fleksibilnosti in ravnotežju. Vendar samo te sposobnosti ne omogočajo ohranitve popolnega zdravja in dobrega počutja.

Ne smemo pozabiti na zdravje notranjih organov, umirjen ter pozitivno usmerjen um in obvladovana čustva. Joga je azijska disciplina, ki se ukvarja s spoznavanjem telesa, dihanja, uma in duha.

Čeprav se je razvila kot izrazito duhovna disciplina pred več kot 5000 leti, se danes jogo izvaja bolj osredotočeno na telo kot na druge stvari. V sodobni jogi se učimo obvladovati telo predvsem zato, da ostanemo ali postanemo zdravi, ter tudi zato, da izkustveno spoznamo notranji del samega sebe.

Za dobre rezultate je treba jogijske telesne položaje (asane) izvajati pravilno in relativno nenasilno. V izvajanju poskušajmo uporabljati pravilno polno dihanje (trebušno in prsno), ki se izvaja skozi nos. V nasprotju s športom pravilno izvajana joga ne povzroča strukturnega neravnovesja v telesu. Med izvajanjem vaj uporabite popolno zavedanje tega, kar počenjate. Poslušajte sporočila svojega telesa in dihanja. Pri izvajanju vaj se ne smejo pojavljati kakršnekoli bolečine, z njimi poskušajte razviti notranjo senzitivnost.

Veliko bolje se počutimo, ko je telo primerno gibljivo in 'odprto'. Preverite sami, ali to res drži s serijo vaj, ki izhajajo iz joge. In ne bodite pozorni samo na dogajanje v mišicah. Poslušajte, kaj se z vami dogaja ob odpiranju od znotraj navzven.

Blaž Bertoncelj

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri