fuzbal-2

Šport bi morali približati otrokom že v zgodnjih letih, da bo hitro postal del njihovega življenja in ga bodo ohranili tudi, ko postanejo samostojni.

Za začetek je vredno omeniti, da gibanja ne vsiljujte, ampak ga skušajte približati z zabavo in nekaterimi navadami. Pomagala vam bodo tudi ta pravila:

1. Omejite gledanje televizije in uporabo računalnika. Preostali čas namenite branju, bodite zunaj in počnite karkoli, kar ne vključuje elektronskih naprav. Ne pozabite, da morate prvi postati zgled, če želite, da se tega držijo tudi otroci (kar velja tudi za druge točke).

2. Dogovorite se za aktivne popoldneve s prijatelji in njihovimi otroki. Zakaj bi nogomet igrali sami, če lahko drugo ekipo predstavlja družina vašega znanca? Tovrstne aktivnosti vas bodo še bolj povezale.

3. Ne polagajte vseh upov v skupinske športe. Če otrok enkrat tedensko trenira nogomet, to še ne pomeni, da lahko ostale dni preleži na kavču. Poskrbite, da bo njegov prosti čas aktiven.

4. Sodelujte v športnih aktivnostih. Naj to ne bo nekaj, kar počnejo samo otroci, vi pa jih usmerjate z roba igrišča. Učite tako, da sami pokažete udarec, skok in druge gibe. Presenečeni boste, kako boste uživali v igrah.

5. Vikend naj bo namenjen izletom. Če imate možnost, se med vikendom pogosto odpravite od doma v gozd, ob reko, v gore oziroma kam drugam v naravo. Telefone pustite doma ali na dnu nahrbtnika, otroci pa jih tako ali tako ne potrebujejo. Nekaj idej:

6. Bolj kot na pravila, se osredotočite na zabavo. Prav je, da poskrbite, da je igra odbojke pravična, vendar se ne obremenjujte s tem, da je nekdo naredil prestop ali narobe odbil žogo. Važno je, da se zabavate.

7. Otrok ne primerjajte z drugimi. Ne boste v pomoč, če boste nenehno izpostavljali sosedovega fanta, ki žogo brcne veliko dlje, kot vaš sin. Namesto tega spodbujajte in pomagajte otroku okrepiti njegove šibkosti. Ne pozabite na pohvale, ko se dobro odreže.

8. Nikoli ne nagrajujte otrok s hrano. Ko se bodo privadili na to, da za vsako dobro opravljeno delo ali rekreacijo dobijo čokolado oziroma drugo sladico, jih boste težko odvadili od sladkega. Podarite jim raje plavanje v jezeru ali večer kegljanja.

9. Pohvalite specifične spretnosti. Ko otrok uspe žogo vreči na koš nekajkrat zapored ali njegova ekipa zmaga na tekmi, pohvalite njegovo hitrost, skoke, moč v rokah … Dajte mu vedeti, da veste, koliko truda je vložil v izpopolnjevanje gibov in da se je vse to izplačalo.

10. Vključite se v njihove športne aktivnosti. Spremljajte otroka na treningu, veselite se njegovih zmag in dajte vedeti, da ste ob njem tudi, ko izgubi in gre skozi težko obdobje.

Sorodni članki

Zakaj bi se otroci morali lotiti tekovadbe? (in kaj to sploh je + VIDEO z nasveti trenerja Urbana)

Najprej vprašanje za starše: Kako pogosto se vaši otroci gibajo in ali jim to sploh omogočate? Sedaj imate odlično priložnost, da se vsi skupaj lotite tekovadbe.

Marika Prošek: »Tudi ženske obvladamo nogomet!«

Vloga ženskega nogometa v slovenskem športnem prostoru je žal majhna in neopazna, v senci moških predstavnikov. A to ni ustavilo Marike Prošek na poti do njenih sanj. Najprej je…

Lucija Grad: Zakaj na nogomet? Zaradi družbe, gibanja na zraku in kolektivnega duha

Z živahnimi zelenimi očmi, ki se lepo ujemajo z legendarnim ljubljanskim dresom, in fantovsko pričesko, z dolgo športno kariero in bogatimi izkušnjami je Lucija Grad, 33-letna…

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri