Pijte!

24. maj 2007 | gibanje , tek
tek

Ko tečete, se v telesu kemična energija (glukoza in maščobe) spreminja v gibanje. Pri tej spremembi kot stranski učinek nastaja toplota. Če vam pri tem naraste telesna temperatura, ne boste le tekli počasneje, temveč vas lahko zadene tudi vročinska kap.

Narava je poskrbela, da ima človek 'vgrajen' hladilni sistem – potenje

  • Ko pot izhlapeva, se porablja toplotna energija iz telesa, ki spremeni kapljice v vodno paro, potenje pa ni učinkovito, če pot ne izhlapi. Kožo s tekočino oskrbuje kri, ki se pri čezmernem potenju brez nadomestila tekočine zmanjša, zato mišice niso prekrvavljene, poveča se hitrost bitja srca in nastopi slabost, ki ima lahko tragične posledice.
  • Pomembno je tudi, kako hitro se tekočina absorbira v želodcu. Voda prehaja s področij z nizko koncentracijo elektrolitov na področja z visoko koncentracijo (zakon osmoze). Kri vsebuje srednjo raven elektrolitov – torej se voda in nizko koncentrirane pijače dobro absorbirajo iz želodca v kri in nasprotno, pijače, ki vsebujejo visoko koncentracijo glukoze, soli ali drugih elektrolitov, postopoma odtegnejo vodo iz krvi v želodec – takšnim pijačam se morate izogibati. Bister urin je znak ravnovesja, če opazite temnejšo barvo, začnite piti.

Nasvet strokovnjaka

Kaj moramo storiti, da bi postopoma izboljšali kondicijo in obenem hujšali?

Preprost trening je hitra hoja, ki ji lahko dodamo zmeren klanec, največ 10-odstotni. Tak trening je primeren tudi za starejše. Pazite, da vadite po svojih zmožnostih in ne pretiravajte. Med vadbo ne smete loviti sape, dihanje naj bo normalno.

Grega Stegnar, osebni trener v Mega centru Kranj

Sorodni članki
None

Kaj se dogaja s telesno temperaturo med tekom?

Velik problem učinkovitega treniranja predstavlja temperaturna regulacija telesa, ki se poveča ob mišični kontrakciji. V telesu poteka veliko kemičnih reakcij, še veliko več…

Voda ali športni napitki?

Vsi vemo, da je treba veliko piti, še posebno v vročih poletnih dneh. Pomembno pa ni samo, kdaj in koliko pijemo, ampak tudi kaj. Verjetno ste se že kdaj vprašali, ali voda…
None

Temperaturna regulacija med treningom

Velik problem učinkovitega treniranja predstavlja temperaturna regulacija telesa, ki se poveča ob mišični kontrakciji. V telesu poteka veliko kemičnih reakcij, še veliko…

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri