plavalka

Plavanje je odlčna rekreacija. Zakaj? Je oblika vadbe, ki je dostopna ljudem skoraj vseh starosti in ponuja tako fizično kot tudi psihično ugodje. Pri plavanju deluje skoraj celotno telo, pri tem pa je teža enakomerno razporejena. Spodaj preberite, zakaj še je plavanje tako koristno za vaše zdravje.

1. Navidezna breztežnost

Plavanje je za človeka zelo dobrodejno predvsem zaradi navidezne breztežnosti, sile vzgona, ki povzroči, da je telo lažje za toliko vode, kolikor je izpodrine. Odpor vode tudi ne omogoča nenadnih premikov telesa, zato je plavanje šport, kjer so poškodbe zelo redke. Ta šport je še zlasti primeren za ljudi s čezmerno telesno težo.

2. Šport, ki krepi dihala

Vlažno okolje, ki nas pri plavanju spremlja, je priporočljivo predvsem za astmatike (bolnike z urejeno astmo). Na dihala ugodno vpliva tudi izdihovanje v vodo, ki je kar 800-krat gostejša od zraka. Previdno le v bazenih, kjer se uporablja veliko ali celo preveč klora, saj lahko sproži napad.

3. Koristi tistim, ki trpijo za srčno-žilnimi obolenji

Gre za aerobno vadbo, ki je koristna za srčno-žilni sistem. Pomembno je, da je frekvenca srca v vodi za deset do 15 utripov na minuto manjša kot pri enaki obremenitvi na suhem. Naš srčno-žilni sistem je tako razbremenjen.

4. Ohlajevalni učinek

Voda ima ohlajevalni učinek, zato je manj možnosti za pregrevanje.

5. Za vsakega

Ni pomembno, ali okrevate po poškodbi, ste noseči, pretežki, mlada mamica ... Plavanje je odličen trening za vsakogar. Sami nadzirate tempo. Je podobno hoji – vsakomur prinaša koristi.

6. Odplakne (še tako velik) stres

Voda že sama po sebi pomirja in sprošča telo. Plavanje vas odpelje v drugi svet in je odlična sprostitev. Voda bo zadušila hrup iz okolice, vi pa boste popolnoma pozabili na vsakdan in težave, ki vas bremenijo.

7. Uro zavrti nazaj

Raziskovalci univerze v ameriški Indiani pravijo, da so redni plavalci vsaj 20 let mlajši, kot kaže njihova letnica rojstva. Človek, ki plava, je od znotraj in zunaj v odlični formi vse dni v letu.

Preberite še: Trening v bazenu: Kravl - kaj je pomembno in kako vadimo

Sorodni članki

Vadba v vodi je prijetna in koristna

Poletje je čas, ko se lahko malce bolj posvetite sebi in svojemu telesu. Tudi na morju ali v bazenu lahko skoraj neopazno telovadimo, lahko pa se aktivno priključimo organiziranim skupinam…

7 dobrih razlogov, zakaj bi morali začeti redno plavati

Plavanje je čudovita aktivnost, ki krepi celo telo…

Plavanje za zdrave sklepe

Plavanje deluje na telo zelo dobrodejno. Je sijajen šport za vzdrževanje kondicije, dobro pa dene tudi sklepom, krepi srce in obrambne mehanizme.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri