plavanje

S plavanjem običajno po koncu poletja končamo. Če obožujete tek, pa bi ga morali na urnik dodati tudi jeseni in pozimi. 

Drži, da je kombinacija plavanja in teka logistično malce bolj zapletena, vendar se zaradi nekaterih pozitivnih posledic splača poskusiti.

Vaši treningi bodo bolj razgibani

Kombinacija plavanja in teka bo prinesla dobrodošel odmor od običajnega treninga. Namesto, da plavanje in tek vnašate v že tako prenatrpan trening, ga raje izvajajte izmenjaje; morda enkrat ali dvakrat tedensko. 

Bodite aktivni tudi na počitnicah

Tu ste omejeni glede na letni čas, saj potrebujete jezero, reko ali morje. Če se boste odpravili na pozen dopust, lahko kombinacijo preizkusite že letos, v nasprotnem primeru pa jo shranite za naslednje toplejše počitnice. Tekaške copate pospravite k brisači, in ko boste prišli iz vode, se odpravite na tek. Če ne boste izvajali vaj, je tek lahko daljši. 

Čez leto se odpravite na bazen

Tekaške copate in oblačila postavite k brisači. Po plavanju se osušite in si nadenite tekaško opravo. Karseda hitro se odpravite na tek, naj bo to zunaj ali pa na tekalni stezi. Idealen čas za tek bi bil med 10 in 20 minut z zmerno oziroma intenzivno hitrostjo. Poskušajte teči enakomerno in pazite na dihanje. 

Lahko preizkusite tudi to kombinacijo:

500 metrov plavanja, 15 minut teka, nato spet 500 metrov plavanja, 15 minut teka, za konec še zadnjih 500 metrov plavanja, zaključite pa z zadnjimi 15 minutami teka. 

Vadba ob bazenu

Če neposredno po plavanju tek ne bo mogoč, se lahko zadeve lotite še na en način. Najprej plavajte 100-500 metrov, nato zapustite bazen in izvedite 20-50 počepov. Skočite nazaj v vodo, nato pa omenjeno kombinacijo plavanja in počepov ponovite še dvakrat oziroma trikrat.

Sorodni članki

Zgodba 65-letne Diane, ki vas bo motivirala: Ko bomo z vnuki skupaj pretekli 10 kilometrov, bo to moja olimpijska medalja

Visoka, vitka, z mornarskim puloverjem čez ramena je gospa Diana Kobler prišla za menoj, ko sem že odhajala z bazena Ilirija, kjer sva se dobili za intervju. »Tina, še eno…

Kako trenirati na dopustu?

Poletje je čas fizičnega in psihičnega počitka po celoletnem službovanju. Če se odpravljate na počitnice in vam tek, kolo ali plavanje ne nudijo popolnega zadovoljstva, vam…
Osnovni cilj plavanja je zmanjšati upor vode in čim lažje drseti skoznjo.

Plavanje - nasveti za uspešen trening

Zakaj je plavanje tako samosvoj šport? Pri teku pritiskate s telesom na trdo podlago, pri plavanju pa se »potiskate«, »vlečete« skozi tekočino, ki vam ponuja velik odpor. Ker…

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri