profimedia-0158154718

Nevrologi so ugotovili, da je fizična vadba najboljši način za povečanje števila možganskih celic, njeno pomanjkanje pa povzroči krčenje in staranje možganov. 

Študija je pokazala, da lahko pri ljudeh srednjih let preveč časa preživetega v sedečem položaju ter pred televizijo na kavču in brez gibanja povzroči staranje in krčenje možganov.  

"Ugotovili smo neposredno povezavo med pomanjkanjem gibanja in zmanjšanjem volumna možganov, kar se pozna desetletja pozneje kot staranje možganov," je povedal avtor študije Nicole Spartano iz Univerze medicine v Bostonu, ki prav tako opozarja, da gre za študijo opazovanja in ne dokazuje, da slaba fizična aktivnost povzroča krčenje možganov, dokazuje pa njuno medsebojno povezavo. 

Raziskava je bila narejenja na preko 1500 posameznikih povprečne starosti 40 let, ki niso imeli demence ali bolezni srca v 90-ih letih. Raziskavo so ponovili čez 20 let in ponovno pogledali MRI sliko možganov posameznikov, ki so bili tedaj stari okoli 60 let. 

Bolj kot je bil posameznik neaktiven pri svojih 40-ih letih, manjši volumen možganov je imel čez 20 let. Prav tako so imeli ljudje, ki so imeli povišan krvni tlak in ritem srca čez 20 let zmanjšan volumen možganov. 

Rezultati poudarjajo pomembnost gibanja pri ljudeh srednjih let. Medtem ko so raziskovalci na Finskem potrdili, da fizična vadba stimulira rojstvo novih nevronov in tako poveča volumen možganov.

Potrebujete še kakšen razlog, da manj sedite in se več gibate? 

Če si želite zdrav um, možgane in telo skozi celo življenje, naj vas ta raziskava motivira, da vsak dan poskrbite za dovolj gibanja. 

psychologytoday.com, aan.com

 

Sorodni članki

Kako poskrbeti za zdravje možganov?

Končno je tu metoda, ki zavira proces staranja, izboljša spomin in mišljenje. Imenuje se …

Raziskava dokazala, da gibanje deluje kot antidepresiv

Vedno več raziskav dokazuje, da gibanje ni dobro le za telo, pač pa tudi za možgane. Raziskave sicer dokazujejo nekaj, kar večina, ki prakticira aktiven življenjski slog že...

Kateri tip vadbe je najboljši za možgane?

Vadba dobro vpliva tudi na možgane, ne le na mišice in težo. Ena vrsta pa je še posebej učinkovita.

Izbor uredništva

18 korakov, kako zopet najti voljo

Ko smo depresivni, se je tako težko premikati, iti pod tuš in se preobleči, kaj šele se odpraviti na pohod ali tek. Čeprav...

Več...

5 pravil psihologije za enostavnejše življenje

Razumeti psihologijo ni tako preprosto. Pa vendar na njej temelji naše vedenje. Z vsako kretnjo sporočamo določene signale...

Več...

12 krutih resnic vam bo pomagalo zaživeti na polno

Resnico je težko sprejeti, vendar vam bo omogočila, da boste začeli uživati življenje in izkoriščati vsak dan, kot bi...

Več...

Najbolj brane vsebine

Kako preživeti veseli december, če se držite zdrave prehrane

Veseli december bo kmalu tu in z njim praznične slaščice, ki jih vsako leto postavimo na mizo. Če ste se tokrat odločili, da boste omejili sladkor ali se držite drugih diet, to ne bo nobena ovira. Še vedno lahko uživate.
Več...

Horoskop: Ta tri astrološka znamenja imajo moč spremeniti svet

Vaša usoda je početi velike stvari. Želja, da bi spremenili svet je ogromna, skoraj neuresničljive sanje, a če spadate med ta tri astrološka znamenja, so lahko popolnoma dosegljive.
Več...

Ideja za izlet: Sprehod po zimski idili do Tamarja

Če si želite prvič letos doživeti pravo zimsko idilo, potem je sprehod od Planice do Tamarja odlična ideja. V koči pa se pogrejete ob toplem čaju in kaminu. 
Več...

Ideja za zimski izlet: Hallstatt

To zimo si privoščite romantično zimsko pravljico ob avstrijskem jezeru Hallstätter, ki leži v regiji Salzkammergut med Salzburgom in Gradcem.
Več...

Test samozavesti: 8 fraz, ki kažejo, da imate slabo samopodobo

Nekatere besede pokažejo, kako samozavestna je določena oseba. Preverite, ali jih uporabljate tudi sami. 
Več...

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri