To so astrološka znamenja, ki se bojijo ponovno ljubiti
To so astrološka znamenja, ki se bojijo ponovno ljubiti
Najlepše kolesarske poti v Sloveniji
Najlepše kolesarske poti v Sloveniji
5 slastnih pudingov s chia semeni
5 slastnih pudingov s chia semeni

Nagradna igra 'Osvojite komplet za osnovno pripravo smuči' je zaključena

Nagradna igra 'Osvojite komplet za osnovno pripravo smuči' je zaključena (foto: Profimedia) Profimedia
11. 12. 2013

Ko vam bo šlo na smučišču slabo, nikar ne iščite krivca v slabi kondiciji. Pravi krivec so zarjaveli in skrhani robniki ter slaba kakovost drsne obloge.

Morda se tega niti ne zavedate, a razlika med nepripravljeno in pripravljeno smučko je ogromna. Gre za razliko, ki pomeni, ali boste na smučanju uživali ali pa se mučili in upali, da bo dan čim prej minil.

Nepripravljene smuči so teže vodljive, slabše drsijo in se na splošno drugače odzivajo, zato smučanje zahteva več napora in je lahko tudi nevarnejše – prej smo utrujeni, smuči gredo vsaka po svoje. Užitka pa nikjer ...

Odgovorni smučarji tovrstnih težav nimajo.

Kakšna je osnovna priprava novih smuči

Osnovna priprava smuči

1. Vpnite smuči v posebno vpenjalo.

2. S plastičnim strgalom odstranite – očistite drobne delčke s površine drsne ploskve.

3. Nabrusite drsno ploskev od začetka do konca s fino pilo 0,5°. Na začetku in na koncu smuči dodajte večji kot. 1° - 2,5° odvisno od znanja in sposobnosti smučarja ter tehnične discipline smučanja.

Osnovna priprava smuči

4. Očistite drsno ploskev s čistilom ali uporabite WaxAb ter čistilno krpo.

5. S srednje grobo polirno krpo naredite hrapavo strukturo na drsni oblogi, s tem se bo vpojnost pri nanosu voskov povečala.

6.1. Nanesite bazični vosek (AlfaMix ali BetaMix).

Osnovna priprava smuči

6.2. Počakajte, da se posuši in postrgajte. Na ta način zaščitimo drsno ploskev pred udorom umazanije pri nadalnji pripravi smuči.

Nasvet: da preprečimo pregrevanje in da se drsna ploskev ne bi zažgala, si lahko pomagate pri nanosu voskov s krpo WaxFleece. S tem dosežete tudi enakomerno porazdelitev voska.

Osnovna priprava smuči

7. Preden začnete z brušenjem robnika, morate najprej odstraniti plastiko (fenol) ali aluminij, ki se nahaja ob robniku. Uporabite nož za fenol, za aluminij pa Ergorazor Titanium ali CarveEdge Carbid Cutter.

8. Vpnite grobo pilo v ustrezen kotnik in na grobo spilite željeni kot. To delo si lahko olajšate z uporabo SKS Swing Cut kotnika z grobo hardmetal pilo. Za naslednji korak vpnite fino pilo in dokončajte piljenje. Končajte z diamantno pilo granulacije 400 ali 600.

Osnovna priprava smuči

9. Končajte z diamantno pilo.

10. Ekstremno oster robnik v sprednjem in zadnjem delu smuči spolirajte s polirno gumico.

11. Po brušenju robnikov še enkrat s strgalom postrgajte drsno ploskev.

Osnovna priprava smuči

12. Ročno skrtačite z bronasto ščetko ali s strojno ščetko vlakno ali bron.

13. Še enkrat nanesite vosek na smuči in ga ohlajenega postrgajte. Postopek voskanja, strganja, ščetkanja po potrebi lahko ponovite, s tem dosežete, da so smuči bolj mastne. Večkrat kot boste namazali smučko (vsaj 1× na dan), bo smučka hitrejša.

Nagradna igra je zaključena!

Tesmasport.si vsem ljubiteljem smučanja in deskanja podarja komplete za osnovno pripravo smuči oz. boardov:

  • 5x komplet za brušenje robnikov smuči ali snowboardov (v kompletu bosta kotnik s pilo in diamantna pila, granulacije 600);
  • 5x komplet kotnik s pilo in vosek za hladni nanos.

Med vsemi, ki ste nam do 27. decembra 2013 zaupali na katerem smučišču si najraje privoščite preganjanje po belih strminah, smo izžrebali 10 srečnežev:

  • Gorazd K. iz Podnarta
  • Grega M.iz Domžal
  • Aleš K. iz Žalca
  • Marko J. iz Pragerskega
  • Petra V. iz Ribnice
  • Zlatka G. iz Selnice
  • Andrej P. iz Ljubljane
  • Luka T. iz Ljubljane
  • Damijan O. iz Ljubljane
  • Božidar J. iz Ljubljane

Čestitke!

Nagrade boste prejeli po pošti.

Foto: Profimedia, arhiv tesmasport.si

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri