To so astrološka znamenja, ki se bojijo ponovno ljubiti
To so astrološka znamenja, ki se bojijo ponovno ljubiti
Najlepše kolesarske poti v Sloveniji
Najlepše kolesarske poti v Sloveniji
3 preprosta pravila, kako se znebiti maščobe na trebuhu
3 preprosta pravila, kako se znebiti maščobe na trebuhu

Priprava smuči na smučarsko sezono

21. 11. 2012

Vsi smo krvavi pod kožo: ob prvem snegu izpod kupa prahu potegnemo smuči, jih skupaj s pajčevinami vržemo v avtomobil in se odpravimo proti najbližjemu smučišču. Ko nam ne gre, pa krivca hitro najdemo v zarjavelih sklepih in slabi kondiciji. Narobe!

Čez poletje se vendarle ne moremo spremeniti toliko, da ne bi znali več uživati v smučanju. Pravi krivec so zarjaveli in skrhani robniki ter slaba kakovost drsne obloge. Odgovorni smučarji tovrstnih težav nimajo, saj za svoj užitek, pa tudi varnost, poskrbijo z rednim servisiranjem in pripravo pred odhodom na sneg.

Najbrž ne čudi podatek, da se s hladnejšimi dnevi poveča tudi gneča v smučarskih servisih. 

Kako bi moral ravnati smučar, ki je odgovoren?
  • Priprava smuči takoj po nakupu: nove smuči so sicer sorazmerno dobro pripravljene na prvo smučanje, večinoma so že namazane, a zahtevnejši smučarji pred prvim odhodom na sneg že lahko opravijo prvi servis in tako smuči pripravijo po svojih željah.
  • Prevoz smuči: nikoli jih ne prevažajte nezaščitenih na strehi avtomobila, saj se bo vanje zažrla sol in uničevala vezi, robnike in drsno oblogo.
  • Vsakodnevno vzdrževanje: po vsakem smučanju je treba smučke obrisati s suho krpo, po možnosti namazati s voskom in jih shraniti v suhem in toplem prostoru – vsaj dokler niso popolnoma suhe.
  • Splošno vzdrževanje: ročno spretni lahko vsaj osnovni servis (predvsem nanašanje voska) opravite doma, a pri tem bodite pazljivi, saj so robniki ostrejši kot kuhinjski noži.
  • Servisiranje: na sezono bi morali smuči vsaj dva- do trikrat (na sedem do deset smučarskih dni) prinesti na kakovosten servis, seveda pa tudi takoj po poškodbi robnikov ali drsne obloge. Povprečnih servisov ne priporočamo, saj se pri njih ne prilagodijo vsakemu smučarju posebej. Serviserju povejte, kako smučate, saj je mogoče smuči pripraviti na veliko različnih načinov – razlike so zelo velike.
  • Razmišljanje vnaprej: ob koncu sezone je pravi čas za popravilo vseh poškodb in nanos debelejšega sloja voska. S tem so smuči zaščitene, konzervirane preživijo poletje, s čimer se ohrani kakovost drsne ploskve, v novi sezoni pa se smučanje začne z bistveno večjim užitkom.

Pri kakovostnih smučarskih servisih na roke morda še nabrusijo robnike, za čim enakomernejšo in kakovostnejšo obdelavo pa poskrbijo zmogljivi stroji, pri čemer smuči pripravijo glede na smučarsko znanje in želje vsakega smučarja.

Še več, sodobna tehnologija omogoča enako pripravo smuči med vsakim servisom.

Povprečni smučar se tega morda sploh ne zaveda, a zagotovo bi na široko zazijal, ko bi z nepripravljene smučke stopil na pripravljeno.

Gre za razliko, ki pomeni, ali boste na smučanju uživali ali pa se mučili in upali, da bo dan čim prej minil. 'Pozabljene', nepripravljene smuči teže vodljive, slabše drsijo in se na splošno drugače odzivajo, zato smučanje zahteva več napora in je lahko tudi nevarnejše – prej smo utrujeni, smuči gredo vsaka po svoje. Užitka pa nikjer ...

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri