Ski Magazin test smuči 2014/2015

29. 12. 2014
Deli
Ski Magazin test smuči 2014/2015 (foto: Profimedia)
Profimedia

Gorska vasica Sulden (italijansko Solda) na zahodnem robu Južne Tirolske je ob koncu lanske sezone gostila 90 testnih smučarjev, ki so imeli priložnost ne samo voziti, ampak tudi oceniti smuči za sezono 2014/15.

V dolino pod gorami Königspitze, Zebru in Ortler so pripeljali zajetnih 165 parov smuči 21 različnih znamk.

Organizatorji so udeležence razvrstili v tri skupine, vsak pa je imel nalogo, da se popolnoma posveti smučem iz dveh ali treh kategorij. Razporejanje je sledilo prosti vožnji, med katero so smučarski učitelji ocenili smučarsko znanje udeležencev. V posebno skupino so razvrstili ženske, ki so se posvetile njim namenjenim smučem.

Testni smučarji imajo precej zahtevno nalogo. Ne samo da komentirajo vse preizkušene smuči, uvrstiti jih morajo tudi v skupine, komu so namenjene, za katere terene so primernejše, kako se obnesejo med zarezovanjem oziroma oddrsavanjem pa v različno dolgih zavojih, pri različnih hitrostih in podobno.

Točke v posameznih kategorijah se potem seštejejo, in to je ocena, ki jo lahko preberete v tabeli, z njo pa dobite zares širok pregled sposobnosti smuči, ki so sodelovale na testu. V tabelah pa ne boste našli vseh smuči. Tiste, ki so se odrezale več kot 15 odstotkov slabše od povprečja v kategoriji, iz objave izpadejo.

Glede na to, da je objavljenih smuči še vedno veliko, si lahko predstavljate, kako blizu so si po kakovosti in svojih sposobnostih. Zato je še toliko pomembneje, da se pri izbiri odločite predvsem glede na lastne značilnosti in ne samo na gole številke oziroma točke.

Smuči razdeljene v tri skupine:

☺☺ je znak, ki ga dobijo trije (pri enakem številu točk lahko tudi štirje) izdelki, ki so se testnim smučarjem posebej dopadli in imajo ustrezno visoko število točk.

☺ je oznaka pri sedmih naslednjih modelih, s čimer obe oznaki skupaj pomenita 10 po kakovosti najbolj izstopajočih smuči v kategoriji. Oznaka OUT pomni, da je smučka dobila manj kot 85% povprečne ocene.

Preostali modeli v kategoriji se po mnenju testnih smučarjev komaj kaj razlikujejo od konkurence, zato si zaslužijo le omejeno priporočilo za nakup.

Rezultate testiranja preverite na spodnjih povezavah:

Novo na Metroplay: Kako hitro in enostavno pripraviti uravnotežen obrok? | Žana Hrastovšek