Veliki test smuči 2010/2011

29. 12. 2010
Deli
Veliki test smuči 2010/2011 (foto: Veliki test smuči 2010/2011)
Veliki test smuči 2010/2011

Deset največjih in najbolj znanih izdelovalcev smuči je aprila 2010 predstavilo najnovejše modele za naslednjo smučarsko sezono. Vseh 86 parov smuči je ocenila testna ekipa WorldSkitest, rezultate njihovega večdnevnega testiranja pa si sedaj lahko preberete tudi na naši spletni strani.

Aprila letos, že devetič zapored, je bil spet čas, da se ekipa test­nih smučarjev odzove povabilu organizatorja Gerharda Brügglerja na WorldSkitest.

Letos je test že drugič potekal v koroškem smučarskem središču Heiligenblutu–Grossglocknerju, udeležili pa so se ga številni smučarji, med njimi tudi znani obrazi iz svetovnega pokala, gospodarstva in smučarske industrije, mediji in modni svet. Na roke jim je šlo tudi vreme, proge so bile izvrstno priprav­ljene, vse skupaj pa je potekalo v zelo sproščenem vzdušju.

Kaj je WordSkitest in zakaj je tako poseben?

WorldSkitest ponuja navdušenim smučarjem najboljšo podporo pri izbiri ustrezne opreme.

Gerhard Brüggler rad poudari: »Ni nujno, da so najdražje in najhitrejše smuči tudi prave. Vsakdo potrebuje par, ki ustreza prav njemu. Le tako je smučanje zares pravi užitek.«

Tudi za smučarsko industrijo je WTS pomemben in informativen dogodek, saj lahko na podlagi testnih rezultatov še bolje podpre potencialne kupce in jim morebitne inovacije predstavi z objektivnimi podatki.

Kako se je začelo …

Današnji preizkušeni sistem testiranja je nastal leta 1996 tako rekoč iz nič, ko so v Bad Kleinkircheimu organizirali test za revijo Wiener. Pod okriljem olimpijskega zmagovalca Franza Klammerja so testni smučarji že takrat preizkusili smuči do obisti. Ob prelomu v novo tisočletje je test postal mednaroden, in sicer so ga predstavljali pod znamko AustriaSkitest.

Da bi globalnost testa še bolj poudarili, so ime leta 2006 spremenili v WorldSkitest. Po tem letu se je začela pisati resnična zgodba o uspehu. Vseh podatkov se ne da spremeniti v številko, a že dejstvo, da rezultate WorldSkitesta prebere 30 milijonov ljudi v tiskanih medijih in vsaj še enkrat toliko na internetu, pove dovolj!

Zmagovalnega konja se ne menja …

WorldSkitest prepriča zaradi zelo dodelanega koncepta. Deset največjih in najbolj znanih izdelovalcev smuči testni ekipi predstavi najnovejše modele za naslednjo smučarsko sezono in pri tem vsi upajo na kar najboljše rezultate.

Vsak par smuči je popolnoma prekrit s črnim lepilnim trakom (nevtraliziran), da bi lahko dosegli čim objektivnejšo presojo – tako izničijo kakršnekoli preference ali predsodke testnih smučarjev do kakšne znamke.

Na zaprtem delu testne smučarske proge, na tako imenovani menjalni postaji, smučarje čaka uigrana ekipa. Nevtralni pomočniki so odgovorni za pravilno nastavitev smučarskih vezi, njihova pomoč je nenadomestljiva.

Po vsaki vožnji testni smučar oceni posamezno smučko po naslednjih kriterijih:

  • dolgi zavoj,
  • kratki zavoj,
  • oprijem robnikov,
  • stabilnost,
  • lahkotnost vodenja.

Uporabljen je točkovni sistem od 1 (najslabše) do 10 (najboljše), iz katerega je izračunana povprečna ocena. Smuči so razdeljene v devet kategorij, zato imajo bralci vpogled v širok nabor rezultatov testa, tako da se lahko odločijo za zares optimalen par smuči.

Kdo so 'testni smučarji'?

Testno ekipo sestavlja izbrana in vsestranska mešanica različnih smučarjev z različnim smučarskim znanjem, ki imajo do smuči tudi različne zahteve. V njej so sedanje in pretekle smučarske zvezde, predstavniki iz gospodarstva, turizma in mode ter tudi številni mednarodni novinarji in rekreativni smučarji. Gre torej za širok nabor testnih smučarjev, ki pokrivajo celotno paleto smučarskega znanja.

WorldSkitest vsako leto poteka pod vodstvom olimpijskega prvaka Franza Klammerja.

Jeseni, tik pred začetkom smučarske sezone, so rezultati WST objavljeni v številnih tiskanih medijih po vsem svetu, ogledati pa si jih je mogoče tudi na spletnih straneh www.worldskitest.com.

Tu je za dodatno pomoč na voljo izbira smuči SkiSelector, ki so jo s sodelovanjem strokovnjakov razvili pred dvema letoma in ki zagotavlja, da vsakdo lahko najde pravo smučko točno zase glede na svoje smučarsko znanje.

Testi (v PDF obliki)

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"