maraton-starost-sport

Ko je človek zdrav, ima tisoč želja, ko zboli, ima samo eno - da bi ozdravel. In šport je, kot dokazuje tudi nedavna študija, pot do zdravja. Zato pustite izgovore, oblecite majico, pajkice, trenirko, vetrovko in... migajte.

Tudi če boste postali aktivni v poznejših letih, vam bo šport prinesel veliko pozitivnega, predvsem pa bo vaša starost mnogo lepša.

Študija, objavljena v angleškem Journal of Sport Medicine, je namreč pokazala, da imajo posamezniki, ki se tudi po 60. letu ukvarjajo s športom, manj zdravstvenih težav - izognejo se kroničnim boleznim, demenci, depresiji ...

V 8 letih, kolikor je trajala študija, so strokovnjaki spremljali zdravstveno stanje 3.454 zdravih odraslih oseb. Povprečna starost sodelujočih je bila 63,7 let, vsi pa so bili tik pred upokojitvijo ali že upokojeni. Skoraj petina (19.3%) je vse do zadnjega ohranila trdno zdravje, tako fizično kot psihično. Nekateri kljub nezdravim razvadam, kot so kajenje.

Strokovnjaki so na podlagi pregledov in poročanja sodelujočih odkrili, da je vadba (vsaj enkrat na teden) pozitivno vplivala na zdravje srca, zmanjšala se je možnost za infarkt in sladkorno bolezen, alzheimerjevo bolezen, prav tako so bili redkejši simptomi depresije. Tudi tistim, ki sicer niso bili športno aktivni in so se pričeli s športom ukvarjati po 60. letu, se je zdravstveno stanje močno izboljšalo, predvsem pa je bilo lažje opravljanje povsem sakodnevnih dejavnosti.

Še boljša novica - tisti, ki so postali telesno aktivni v času študije, so poročali, da jim je redna vadba zelo izboljšala življenje.

Za šport torej ni nikoli prepozno.

Sorodni članki

Otroci in šport: Otrokom ni treba teči maratona

Starši morajo znati svojega otroka poslušati in motivirati, sebe pa občasno vprašati, ali so njihovi lastni vzgibi otroku v korist. O športu in otrocih smo se pogovarjali…

Za zdravo življenje je dovolj le 20 minut gibanja na dan

Strokovnjaki so si enotni - že 20 minut aktivnosti na dan pozitivno vpliva na zdravje. In ni prepozno, da aktivni postanete danes.
None

Je sedenje novo kajenje?!

Obstaja direktna povezanost med časom, ki ga presedimo, in tveganjem za zgodnjo smrt – strokovnjaki so to dokazali v študiji, v kateri je sodelovalo 8…

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri