silj

Foto: Profimedia

Gorski silj spada med kobulnice. Z njimi ste se zelo verjetno že srečali tudi v svoji kuhinji. Med kobulnice namreč spadajo janež, kumina, zelena in luštrek.

Tudi gorski silj je pogosta kobulnica, ki zarašča travnike sredogorja. Ime so kobulnice dobile po belih, rožnatih ali rumenkastih cvetih v kobulih. Te lahko posušimo ali dodamo solatam ter drugim jedem.

Danes vam predstavljamo recept za pesto iz gorskega silja Michaela Karla, šefa v hotelu Gradonna.

Sestavine:
  • 100 g gorskega silja
  • 50 g sončničnih semen
  • 50 g pinjol
  • 100 ml sončničnega olja
  • 100 ml osatovega olja
  • 4 jedilne žlice parmezana
  • sok ene limone
  • sol, poper, česen
Priprava:

Vse sestavine dobro zmešajte s paličnim mešalnikom.

Namig: namesto gorskega silja lahko uporabite druga divja zelišča, kot so ozkolistni trpotec, plahtica, črna detelja, rman, timijan, regrat, kislica.

Za ljubitelje peke: Tako pripravite svetovno znano linško sladico!