tekac-stopnice

Tek ni samo tek ampak je kombinacija teka, vaj za moč, stabilizacijskih vaj, raztezanja, počitka in še bi lahko naštevali. Katera pa je najpogostejša napaka, ki jo naredijo tekači?

Od stranskega dela kolka do majhnega kostnega izrastka na kolenu (Gerdijev tuberkul) poteka mišica tensor fasciae latae. Osnovna funkcija te mišice je nasprotovanje torzijskim silam stegnenice ter delna stabilizacija kolčnega in kolenskega sklepa kar pomeni, da je zelo pomembna pri teku.Trebuh mišice je zelo kratek in je viden na področju kolka, od tam do kolena pa poteka iliotobialni trakt.

Kadar pride do preobremenitve se lahko pojavi bolečina na zunanjem delu kolka ali pogosteje na zunanjem delu kolenskega sklepa. Tekači poznajo tovrstno bolečino kot tekaško koleno.

Najpogostejši vzroki nastanka bolečine so

  • preobremenitev na začetku tekaške sezone ali med njo,
  • premalo počitka,
  • slaba hidracija med dolgim tekom,
  • prešibke mišice adduktorjev (primikalk kolka),
  • ter prešibke zadnje stegenske mišice.

Tek ni samo tek ampak je kombinacija teka, vaj za moč, stabilizacijskih vaj, raztezanja, počitka in še bi lahko naštevali.

In napaka, ki jo naredi večina tekačev?

Najpogostejša napaka, ki jo naredijo tekači, je neupoštevanje bolečine!

Ko tekač začuti bolečino, je potrebno s tekom prekiniti in obiskati zdravnika specialista ali fizioterapevta. Potrebno je odpraviti posledice ter poiskati vzrok nastanka bolečine. Nadaljevanje s tekom lahko stanje poslabša in privede do faze ko je vrnitev v normalni športni pogon veliko težji.

Uporaba ledu ni primerna, bolj primerna je aplikacija hladnih krp, hladne vode in aktivni počitek. Aktivno pomeni, da se normalno gibamo, lahko gremo v fitnes ter izvajamo ostale vaje.

Več: Led za lajšanje bolečin in zmanjševanje oteklin: Da ali ne?

Najslabše je ležanje na kavču ali nadaljevanje s tekom preko bolečine. Za poškodbo poskrbi fizioterapevt v sodelovanju s tekačem in trenerjem.

Bolj pomembno je vprašanje kaj storiti, da se bolečine ne pojavijo?

Najpomembnejše je poslušati svoje telo in konstantno povečevati intenziteto treninga. Potrebno je poskrbeti za dovolj počitka, tekočine, vaj za moč in stabilizacijo.

Pomembno je tudi raztezanje mišic kolka, sprednjih in zadnjih stegenskih mišic. Raztezanje je najbolj primerno kot samostojni trening, ne pred, med ali po treningu.

Preverite: Vaje za samopomoč

Zelo pomembna je športna obutev, ki nam mora ustrezati ter omogočati tek brez pekočih stopal in bolečin. Najboljši tekaški trenerji opozarjajo, da je samo tek osnova, za nadgradnjo in boljše rezultate pa je potrebno storiti več kot le teči.

Jure Bornšek, fizioterapevt

Sorodni članki

Kako preprečiti težave z ahilovo tetivo?

Vse več rekreativnih in profesionalnih tekačev se srečuje z bolečino v tetivi, najdaljši in najmočnejši kiti v telesu, ki povezuje mišice goleni s petnico. A tudi vse…

5 vaj po teku - če želite teči bolj učinkovito in brez bolečin

Pisarniška služba in potovanja našemu telesu prav nič ne koristijo. Zato se s pomočjo vrhunske maratonke in tekaške trenerke naučite, kako sprostiti zakrčene upogibalke…

Kako se izogniti poškodbam kolena

Tisti, ki npr. zaradi narave dela v službi veliko stojite in se po službi odpravite teč ali pa pridobivate kondicijo s kolesarjenjem, naj bi bili še bolj izpostavljeni tveganju…

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri