10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

10 praktičnih nasvetov, da ne boste več zavrgli niti gramčka hrane

10 praktičnih nasvetov, da ne boste več zavrgli niti gramčka hrane (foto: Shutterstock) Shutterstock
26. 5. 2015 Vir: liza.aktivni.si

Podatki kažejo, da na svetu zavržemo približno tretjino vse pridelane hrane. V gospodinjstvih pristane največ hrane med odpadki zato, ker kupimo in pripravimo več hrane, kot jo potrebujemo, porabe hrane ne načrtujemo in ostankov velikokrat ne znamo pametno uporabiti.

Zmanjševanje količine zavržene hrane od nas ne zahteva, da se postavimo na glavo. Z majhnimi in preprostimi spremembami lahko naredimo veliko.

1. Naložite si aplikacijo za kuharske recepte ali izdelovanje nakupovalnih seznamov. Najbolje oboje. Tako boste imeli ideje, kaj storiti s hrano, ki jo želite zavreči, vedno pri roki.

2. V trgovino ne hodite lačni, sicer boste zagotovo kupili ogromno nepotrebnih izdelkov. Vedno vzemite nakupovalni seznam, sicer boste kupovali brezglavo. V trgovino tudi ne hodite vsak dan – hladilnik ni nikoli tako prazen. Določite raje dan ali dva v tednu za nakupovanje, nato pa vsak mesec vsaj enega od teh dni namenoma preskočite.

3. Ne kupujte izdelkov samo zato, ker so v akciji. Ste prepričani, da boste v naslednjih nekaj mesecih pojedli XXXXXXL paket slanih palčk z dodatkom sezama? Bodite iskreni do sebe – je to sploh nekaj, kar bi sicer uvrstili na svoj nakupovalni seznam?

4. Roki trajanja niso božje zapovedi, so le orientacijsko sredstvo. Kakšen dan čez rok vas ne bo pokončal.

5. Pred hladilnikom vedno sledite načelu PNPV – prvi noter, prvi ven. Prednost imajo sveže sestavine, konzerva tunine bo zdržala še do naslednje olimpijade.

6. Neugleden kos zelenjave in zmehčan kos sadja sta stvar oblike, ne vsebine. Izkoristite njune hranljive snovi za juho ali smuti. Tudi pijača iz obtolčene pločevinke ima še vedno isti okus.

7. Kuhajte z glavo, ne z očmi. Če se spravljate v kuhinjo sestradani, od predvidene količine odštejte polovico – še to zna biti preveč. Če skuhate preveč, zamrznite – neko deževno praznično nedeljo popoldne vam bo zagotovo prišlo prav.

8. Ostanki so samo videti slabo (če sploh), v resnici pa so enako dobri kot takrat, ko so bili še svež obrok.

9. Enkrat na teden si pripravite obrok presenečenja. Iz omar zložite zalogo in presenečeni boste ugotovili, kaj vse skrivate doma.

10. Igrajte se igro 'izprazni hladilnik' in poskrbite, da bo lačna vaša slaba vest, ne vi.

Kaj pa, ko jemo zunaj?

Če v gostilni ne morete pojesti vsega, kar ste naročili, prosite natakarja, naj vam hrano zavije za domov. Ni sramotno, če meso, rižoto, kos sladice – pač karkoli, česar niste mogli pojesti – odnesete s seboj. Je pa nedopustno z okoljskega in s finančnega vidika (konec koncev ste hrano plačali), da nepojedena hrana konča med odpadki.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri