3 slastni recepti z avokadom (+ kaj se zgodi, če avokado jeste vsak dan)

22. 6. 2019
Deli
3 slastni recepti z avokadom (+ kaj se zgodi, če avokado jeste vsak dan) (foto: Profimedia)
Profimedia

Poleg tega, da ima ogromno za telo dobrodejnih učinkov, ima avokado še dodano vrednost – izjemno okusen in kremast je, zato ga lahko dodate šejkom, sladicam, omakam in prelivom. Predstavljamo 3 recepte, ki jih lahko preizkusite takoj.

1. Smuti iz avokada

Sestavine:

  • polovica zrelega avokada
  • 1 zrela banana
  • 125 ml nizkokaloričnega jogurta
  • 125 ml pomarančnega soka
  • po želji: pest ledu

Sestavine vsujte v mešalnik in jih dobro zmešajte.

2. Guacamole s slanino in breskvijo

Sestavine:

  • 1 breskev (če boste uporabili vloženo ali zamrznjeno sadje, naj bo to brez dodanega sladkorja oz. manj sladko)
  • 2 zrela avokada
  • četrt mlete rdeče čebule
  • 2 rezini popečene slanine
  • sol in poper po okusu

Priprava:

Breskev narežite na majhne koščke in jih postavite v skledo. Avokada zmečkajte in zmešajte z breskvijo, nato pa v ponvi popecite slanino, jo narežite na koščke in dodajte v skledo. Nato zdrobite čebulo in jo dodajte v omako guacamole.

Privoščite si jo s polnozrnatim tortilja čipsom.

Za vse, ki mate raje 'klasiko':

Namesto breskve, dodajte na drobno nasekljan paradižnik (semena in lupino odstranite), jalapeno čili, česen ter malo limoninega soka in peteršilja. 

Na koncu videa pa še super trik, kako shraniti avokado, da ta ostane svež in ne počrni.

3. Avokadov čokoladni mousse

Sestavine:

  • 2 zrela avokada
  • 90 g medu (oz. po okusu, zato pripravo začnite z manjšo količino)
  • 40 g nesladkanega kakava v prahu
  • 2 žlici nesladkanega mandljevega mleka (oz. mleka po vašem okusu)
  • 1/2 čajne žličke mandljevega ali vaniljevega ekstrakta
  • 1/2 čajne žličke chia semen v prahu
  • ščepec soli

Za posip (neobvezno):

  • koščki temne čokolade
  • maline ali drugo jagodičje
  • stepena kokosova smetana

Priprava:

Koščke avokada stresite v mešalnik, dodajte 2 žlici mleka, kakav v prahu, chia semena v prahu, med, ekstrakt in ščep soli ter mešajte, da dobite kremasto maso. Po potrebi dodajte še malo medu.

Maso pretresite v kozarce in postavite v haldilnik za vsaj 30 minut preden postrežete.

Po želji po vrhu potresite košče čokolade in sadja in/ali dodajte žlico kokosove smetane.

Kaj pa bi se zgodilo, če bi avokado jedli vsak dan?

Preverite na povezavi: Če boste vsak dan jedli avokado ...

 

Novo na Metroplay: Kako hitro in enostavno pripraviti uravnotežen obrok? | Žana Hrastovšek