To so astrološka znamenja, ki se bojijo ponovno ljubiti
To so astrološka znamenja, ki se bojijo ponovno ljubiti
Najlepše kolesarske poti v Sloveniji
Najlepše kolesarske poti v Sloveniji
5 slastnih pudingov s chia semeni
5 slastnih pudingov s chia semeni

Recepti s koprivami: 4 slastne jedi, ki jih je vredno preizkusiti

Recepti s koprivami: 4 slastne jedi, ki jih je vredno preizkusiti (foto: Profimedia) Profimedia
12. 4. 2016

Koprive rastejo povsod okrog nas. Prav nič ne stanejo, iz njih pa lahko pripravimo zelo zdrave in slastne jedi. Spoznajte nekaj čudovitih receptov s koprivami. 

Pomlad je idealen čas za nabiranje kopriv, ki so znane po svoji rudninsko zelo bogati sestavi in po razstrupljevalnem učinku na telo. Pri nas raste velika kopriva, ki jo od mrtve ločimo po štirioglatem steblu. In po tem, da nas spečejo, seveda. 

Koprive nabiramo z rokavicami, saj nas sicer opečejo. Če liste trikrat pogladimo s spodnje strani proti koncu listov, pa tudi pečejo ne več in jih lahko uživamo kar sveže na sprehodu po gozdu. Takšne so tudi najbolj zdrave (kot velja tudi za preostalo zelenjavo). Sveže jih lahko uživamo v solatah, namazih ali smoothiejih. Pri kuhi pa jih uporabljamo podobno kot blitvo in špinačo. Odlične so tudi, če jih zgolj popražimo na olju in dodamo česen. 

Da bi se še raje odločili za jedi s koprivami, smo vam pripravili nekaj odličnih receptov iz kopriv, ki smo jih našli na spletni strani Vijesti.me in kjer najdete še več fantastičnih idej za pripravljanje jedi s koprivami. 

Spomladanska koprivna juha

Sestavine

200 g kopriv

2-3 korenčki

200 g zelene

peteršilj

skodelica graha

kisla smetana

olje

sol, poper, česen po želji

Priprava

Vse sestavine drobno sesekljajte. Popražite na svojem najljubšem olju, zalijte z dobrim litrom vode in začinite po okusu. Ko je juha kuhana, dodajte kislo smetano ali katero izmed rastlinskih smetan v veganski različici. 

Njoki iz kopriv

Sestavine:

250 g mladih kopriv

5 večjih krompirjev

1 jajce

250 g moke

po želji poper

Priprava

Liste mlade koprive na hitro okuhajte v vreli, osoljeni vodi (3-4 minute), nato jih odcedite. Ko so dobro odcejene, jih zmiksajte. Nato na kocke narežite krompir in ga skuhajte v osoljeni vodi. Tudi krompir zmiksajte in ga z zmiksanimi koprivami zmešajte v gladko zmes. Dodajte jajce in polovico moke in dobro premešajte. Ko se sestavine dobro premešajo, oblikujte njoke enake velikosti. Vsak njok nato povaljajte v preostali moki in skuhajte v vreli vodi, dokler ne priplavajo na površino.

Namig: Čudovito se podajo k paradižnikovi omaki s česnom in peteršiljem ter parmezanom, uporabite pa lahko tudi kakšno drugačno omako.

Koprivna pita

Sestavine

1 kg mladih kopriv

pol kilgorama krompirja

8 listov vlečenega testa

2 dl kisle smetane

1 dl olja

sol in poper

Priprava

V slani vodi okuhajte koprive (3-4 minute), odcedite in sesekljajte na drobno. Skuhajte krompir, narezan na kocke, in ga pretlačite. Krompir in koprive premešajte, dodajte smetano, sol in poper. 

Dno pekača obložite s peki papirjem in namažite z olje. Položite 2 lista vlečenega testa, nato maso in tako izmenično, dokler ne zmanjka vlečenega testa in mase. Prelijte z 1 dl olja in pecite na 180 stopinj 45 minut. 

Palačinke s tuno in koprivami

Sestavine

100 g polnozrnate moke

100 g mehke moke

2 jajci

200 ml mleka

200 ml gazirane vode

polovica pecilnega praška

olje in sol

2 konzervi tune

1/2 kilograma kopriv

polovica pora

50 g masla

Priprava

Koprive okuhajte v vreli vodi, približno 3-4 minute. Odcedite jih, prelijte s hladno vodo in sesekljajte. 3-4 skodelice kopriv dajte na stran za testo, preostale solite in popražite na olju skupaj s porom. Dodajte maslo, sol in odcejeno tuno. S tem boste kasneje nadevali palačinke.

Jajca, mehko moko in 1 dl mleka dobro premešajte, dodajte polnozrnato moko in pecilni prašek. Posolite, dodajte še 100 mleka in na koncu radensko in nekaj olja. V mešalniku zmiksajte preostale koprive z malo mase za palačinke in dodajte v glavno zmes. Pustite stati 20 minut, nato specite palačinke in jih nadevajte z že prej pripravljeno tuno. Pa dober tek! 

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri