10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

Ali je kruh zdrav?

Ali je kruh zdrav? (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
11. 10. 2008

Časi, ko so naše babice pripravljale kruh zgolj iz doma pridelanih surovin, so preteklost. Dandanes je ta čudežne štručka pravi kemični zvarek, ki nam ne prinaša nič dobrega. Ravno obratno. Kako se odločiti za pravo štručko in katere vrste kruh je dejansko zdrav? Ponujamo vam nekaj praktičnih napotkov o tem, kaj je potrebno storiti, če želite jesti dober kruh.

1. Najbolje je, če kupite dobra biodinamično ali ekološko pridelana žita. Poiščite zdrava pražita, kot so kamut, pira, enozrnica (einkorn), dvozrnica (emer) in podobna. Kupite jih v obliki zrna in jih zmeljite, ko jih boste potrebovali.

2. Če nimate mlinčka, kupite moko iz zgoraj naštetih žit. Če jo boste kupovali na ekoloških tržnicah, v preverjenih trgovinah z zdravo prehrano ali pri znanih kmetih, boste dobili še vedno dovolj svežo moko. Nič zato, če niste prav vešči peke kruha, današnji strojčki za peko to opravilo dobro opravijo.

3. Kupite kruh iz ekološko ali biodinamično pridelanih žit.

4. Če vam tak kruh ni na voljo, si vsaj priskrbite kruh iz sveže zmlete moke ("mihov kruh" pripravljajo iz dnevno sveže zmlete moke).

5. V pekarnah zahtevajte, naj vam povejo, koliko je katere moke v kruhu, ki ga ponujajo. Če tega v trgovini ne vedo, lahko pokličete pekarno.

6. V trgovinah poiščite ržen kruh, pečen brez kvasa (z drožmi! ).

7. Izogibajte se trajnim kruhom s konzervansi (oglejte si, koliko e-jev je v njih! ).

Izplača se speči svojega

Kot so izračunali na Zvezi potrošnikov Slovenije, cena kilograma belega kruha, ki ga spečete doma, znaša 156 tolarjev. V trgovini vas bo stal od 420 do 570 tolarjev za kilogram. Če želite najbolj zdrav kruh iz ekološko pridelanih sestavin, boste na koncu še vedno plačali manj kot za kilogram industrijsko proizvedenega, v katerem je kdo ve kaj.

Društva Ajda, Društva za celiakijo, društva ekoloških kmetov Slovenije in številni drugi pogosto prirejajo tečaje peke posebnega kruha in peciv (z drožmi, brez glutena, brez živalskih sestavin in podobno). Informacije o tečajih dobite na sedežih društev in na tel. (01) 231 91 11 (Slaščice Mihalek).

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri