Baba ghanoush - namaz iz jajčevcev

30. 8. 2012
Deli
Baba ghanoush - namaz iz jajčevcev

Jajčevci so vsestransko uporabni. Imajo nevtralen okus in se zato podajo v različne jedi kot so omake za testenine, namaze in jedi z rižem. Seveda ne smejo manjkati v azijskem namazu baba ghanoush.

Sestavine za 4 osebe:
  • 1 srednje velik jajčevec (približno 380 g)
  • 1 žlica limoninega soka
  • 1 žlica tahnini sezamove paste
  • 1–2 stroka česna
  • sol, poper
  • olive, kruh
  • 1 žlica olivnega olja
  • malo ­sesekljanega peteršilja in olivnega olja
Priprava:

Pečico segrejte na 230 stopinj (ventilatorsko na 210). Jajčevec z vseh strani nekajkrat prebodite z vilicami ali nabodalom. Položite ga v pekač in ga pecite od 30 do 40 minut. Prerežite ga po dolžini in z žlico izdolbite meso.

Meso jajčevca zmeljite v električnem mešalniku. Dodajte limonin sok, tahini, olupljen česen, sol in poper ter ponovno zmeljite. Nato dodajte olje in še enkrat zmeljite.

Namaz preložite v skodelico in pokritega postavite v hladilnik za približno 2 uri (ali čez noč).

Pred servrianjem denite namaz v skodelico ali na krožnik, naredite na sredini luknjo in vanjo vlijte olje in posujte s peteršiljem.

Namaz postrezite z olivami in kruhom.

Čas priprave: približno 3 ure.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord