Beluševa pita

7. 6. 2014 | Vir: liza.aktivni.si
Deli
Beluševa pita (foto: revija lisa)
revija lisa

Nežna stebla in špinača na postelji iz jajčne smetane in hrustljavega testa

Za 4 osebe potrebujete

Za testo:

  • 65 g hladnega masla (kocke)
  • 2 noževi konici soli
  • 125 g moke
  • 1 rumenjak

poleg tega:

  • 750 g belih belušev
  • sladkor
  • sol
  • 1 brizgljaj limoninega soka
  • 1 žličko masla
  • 100 g špinače
  • 200 g kisle smetane
  • 2 jajci
  • poper
  • nariban muškatni orešek
  • 50 g naribane gavde

Priprava

Sestavine za testo stresite v skledo in najprej s priključkom za gnetenje električnega ali ročnega mešalnika, nato pa še s hladnimi rokami zgnetite gladko krhko testo. Če je treba, mu dodajte 1 žlico hladne vode. Testo oblikujte v kroglo in jo za 15 minut postavite v hladilnik. Nato testo razvaljajte, z njim obložite namaščen pekač (25 x 13 x 3 cm), oblikujte rob in ga znova postavite v hladilnik.

Očistite beluše in jih približno 10 minut kuhajte v vodi, ki ste ji dodali sladkor, malce limoninega soka in masla. Očistite špinačo in jo približno 15 sekund blanširajte v slani vodi. Oblijte jo s hladno vodo, ožemite in počakajte, da se dobro odcedi. Pečico segrejte na 180 stopinj (ventilatorsko na 160 stopinj).

Zmešajte kislo smetano, jajci, sol, poper, muškatni orešček in 2–4 žlice vode od kuhanja belušev. Beluše in špinačo porazdelite po testu. Prelijte s smetano, potresite s sirom in pito pecite 35–40 minut. Po želji postrezite mlačno ali hladno.

Čas priprave: približno 1 ura in 50 minut.

Na osebo: približno 470 kcal, beljakovine: 16 g, maščobe: 33 g, ogljikovi hidrati: 27 g.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord