10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

Brokolijev flan s paradižnikovo kremo

25. 12. 2013 Vir: liza.aktivni.si

Izvrstna predjed iz Piemonta, s katero boste kar blesteli

Za 4 osebe potrebujete

  • 250 g brokolija
  • 3 jajca
  • 200 ml smetane
  • 3 žlice naribanega parmezana
  • sol, poper
  • 16 bazilikinih lističev
  • nekaj kapljic balzamičnega kisa

Za paradižnikovo kremo:

  • 4 večje paradižnike
  • 1 kos mlade čebule
  • 1 žlico kaper
  • 2 sardelna fileta
  • 1 žličko gorčice
  • 2 žlici belega vinskega kisa
  • 1 ščepec sladkorja
  • poper, sol
  • približno 80 cl ekstra deviškega oljčnega olja

1. Za flan:

očistite in operite brokoli, ga razdelite na brstiče in skuhajte al dente v slani vodi. Vodo nato odlijte in pustite, da se brokoli ohladi. Pečico segrejte na 160 stopinj (ventilatorsko na 140 stopinj). Medtem ražvrkljajte jajca in jim primešajte smetano, sveže nariban parmezan, sol in poper. Brokoli pretlačite s paličnim mešalnikom, mu prilijte jajčno smetano in dobro zmešajte.

2. Namastite nepregorne modelčke (prostornine približno 100 ml) in jih do treh četrtin napolnite z brokolijevo-jajčno zmesjo. Večjo posodo ali pekač za narastke od 3 do 4 cm visoko napolnite z vročo vodo in vanjo postavite modelčke. Vse skupaj postavite v pečico za 20 do 25 minut, da se masa lepo strdi.

3. Za kremo:

poparite paradižnike, jih olupite, zrežite na četrtinke in jim odstranite semenje. Mlado čebulo očistite, operite in jo zrežite na drobne koščke. Paradižnikove fileje denite v univerzalni električni strojček. Sardelne filete oplaknite, osušite, sesekljajte in skupaj z odcejenimi kaprami dodajte paradižniku.

Nato dodajte še mlado čebulo, gorčico, kis, sladkor in nekaj popra ter vse skupaj zmeljite. Med mletjem pa počasi prilivajte oljčno olje. Kremo na koncu še solite po okusu.

4. Flane vzemite iz pečice in modelčke na hitro ohladite v mrzli vodi. Robove flanov ločite od modelčkov z ostrim nožem, jih prevrnite na krožnik in oblijte s paradižnikovo kremo.

Na koncu jed okrasite z bazilikinimi lističi in na paradižnikovo kremo nakapajte nekaj balzamičmega kisa.

Priprava: približno 35 minut. Na osebo približno 470 kcal; B: 14 g, M: 45 g, OH: 5 g.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri