To so astrološka znamenja, ki se bojijo ponovno ljubiti
To so astrološka znamenja, ki se bojijo ponovno ljubiti
Najlepše kolesarske poti v Sloveniji
Najlepše kolesarske poti v Sloveniji
5 slastnih pudingov s chia semeni
5 slastnih pudingov s chia semeni

Brunch: 3 slastni recepti (+ triki za hitrejšo pripravo)

Brunch: 3 slastni recepti (+ triki za hitrejšo pripravo) (foto: Profimedia) Profimedia
17. 3. 2018

Čas je, da namesto običajnih palačink, umešanih jajc in še česa poskusimo naslednje 3 slastne recepte.

Francoski opečenec

Kako pripravljate francoski opečenec?

Zmešate mleko, jajce, mogoče dodate malo cimeta ali vanilje, rezine kruha nato namočite v pripravljeni mešanici in jih ocvrete v ponvi? Eno po eno. Precej zamudno.

Hitrejša in bolj zdrava priprava

Za 8 opečencev potrebujete:

  • 2 jajci
  • skodelico mleka (lahko tudi mešanico kokosovega in mandljevega)
  • ščepec soli
  • žlico medu (oz. po okusu)
  • čajno žličko vaniljevega ekstrakta
  • cimet
  • maslo

Priprava:

Zmešajte jajci, mleko, sol, med, vaniljo in cimet in rezine kruha namočite v mešanici. Obe strani. In specite.

Trik:

Pripravljene rezine namesto v ponvi specite v pečici. Rezine razporedite po pekaču in jih pecite približno 10 minut na 200 stopinjah Celzija. Obrnite in pecite še približno 8-10 minut oz. do zlato rjave barve.

Naredite jih še okusnejše: po vrhu zložite rezine banane, gumb na pečici obrnite na žar in pecite še približno minuto.

Shakshouka

Če ste naveličani vmešanih jajc, potem morate poskusiti to barvito jed s tunizijskimi koreninami. Glavne sestavine? Paradižnik. Jajca seveda. Veliko zelenjave. Tudi meso, če je želja. Jed si lahko pravzaprav pripravite čisto po svojem okusu.

Na primer tako …

Sestavine (za 2 osebi):

  • oljčno olje
  • slanina
  • čebula, tanko nasekljana
  • 2-4 stroke česna, nasekljanega
  • paprika, narezana na tanke trakove (Rdeča, zelena, rumena … Po želji. Lahko tudi vse tri in še kakšen feferon, če imate radi pekoče)
  • 4 paradižniki
  • paradižnikov koncentrat (neobvezno)
  • 3-4 jajca

Začimbe, ki jih dodate po svojem okusu:

  • kumina
  • timijan
  • origano
  • koriander
  • mlete paprike ali čilija
  • žafran
  • bazilika
  • lovorjev list
  • sol in poper
  • peteršilj

Za pripravo boste potrebovali dobrih 20 minut.

V ponvi zlato rjavo prepražite slanino in jo odstranite.

Na maščobi prepražite čebulo, paprike, feferone. Dodajte nasekljan česen, lovorov list in pražite, da zadiši česen. Takrat v ponev stresite na kocke narezan paradižnik (priporočamo, da ga prej olupite), začimbe po okusu, solite in poprajte ter na srednjem ognju kuhajte približno 10 do 12 minut oz. dokler tekočina ne povre. Jed mora biti gosta, sicer povrite še malo. Občasno premešajte.

Nato v ponvi naredite prostor za jajca in jih previdno ubijte. Rumenjak se ne sme razliti. Posodo pokrijte in zmanjšajte temperaturo ter kuhajte še približno 15 minut oziroma odvisno, kako tekoč rumenjak želite.

Po vrhu potresite slanino, peteršilj in si ga privoščite.

Palačinke

Kako jih pripravite najhitreje? Uporabite pečico in večjo kozico (ki je seveda primerna za peko v pečici), specite eno veliko, puhasto palačinko, razrežite, dodajte preliv po okusu in postrezite.

Sestavine:

  • 6 jajc
  • skodelica mleka
  • vaniljev ekstrakt (čajna žlička)
  • skodelica moke
  • maslo

Priprava:

Pečico segrejte na 200 stopinj Celzija.

V večji posodi dobro zmešajte jajca, moko, vaniljo, mleko in sol. Kozico oz. višjo ponev premažite z maslom in vlijte maso. Pecite približno 20 minut oz. dokler robovi niso zlato rjavo zapečeni.

Pomembno: med pečenjem pečice ne odpirajte.

Namigi:

  • Ponev pred peko za kratek čas postavite v pečico, da se segreje. Vendar ne sme biti prevroča!
  • Poskrbite tudi, da bo ponev dovolj visoka, sicer bo šla palačinka čez rob.
  • V maso lahko dodate malo limone in mandljev.

 

 

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri