To so astrološka znamenja, ki se bojijo ponovno ljubiti
To so astrološka znamenja, ki se bojijo ponovno ljubiti
Najlepše kolesarske poti v Sloveniji
Najlepše kolesarske poti v Sloveniji
3 preprosta pravila, kako se znebiti maščobe na trebuhu
3 preprosta pravila, kako se znebiti maščobe na trebuhu

Bulgur odlično nadomesti riž in testenine

Bulgur odlično nadomesti riž in testenine (foto: shutterstock, profimedia) shutterstock, profimedia
10. 4. 2015 Vir: liza.aktivni.si

Bulgur je v zadnjih letih postal prava uspešnica zdrave prehrane, saj je odlično dietno živilo z nižjim GI, kot ga imata testenine ali riž.

Hkrati je tudi bogat vir beljakovin, mineralov in vlaknin. In če ste se spraševali, kako bi ga vključili v vsakodnevno prehrano, vam v nadaljevanju ponujamo nekaj koristnih nasvetov in seveda tudi zelo okusnih receptov.

Bulgur je eno od osnovnih živil v državah Bližnjega in Srednjega vzhoda, a v zadnjih letih postaja vse bolj priljubljen tudi v slovenskih kuhinjah, saj predstavlja odlično alternativo testeninam, kuskusu in rižu. Bulgur je dietno, a hkrati tudi zelo okusno in hranljivo živilo. Je bogat vir beljakovin, mineralov (mangan, cink, železo, kalij), vitaminov B-kompleksa in vlaknin, zaradi česar zelo dobro vpliva na prebavo.

Solata z bulgurjem in zelenjavo z žara

bulgur, solata

Sestavine za 4 osebe

  • 100 g bulgurja
  • 200 ml zelenjavne jušne osnove
  • 750 g zelenjave (npr. bučke, jajčevec, rumena paprika, češnjevi paradižniki, mlada čebula, komarček)
  • 1/2 kozarca začimbne omake pesto
  • 100 g črnih oliv
  • manjši šopek peteršilja
  • 2 jedilni žlici olivnega olja
  • 1 do 2 jedilni žlici limetinega soka
  • morska sol, poper

Priprava

Bulgur dajte v vodo, ki je ostala od kuhanja zelenjave. Počakajte, da voda zavre, nato pa ga še približno 15 minut kuhajte na majhnem ognju, da nabrekne.

Zelenjavo očistite in narežite na večje koščke ter na hitro marinirajte v pesto omaki. Zelenjavo v že vnaprej segreti pečici na 200 °C pražimo približno 20 minut. Vzamemo iz pečice in pustimo, da se malo ohladi.

Bulgurju dodajte na drobno nasekljan peteršilj, olive in zelenjavo z žara ter olivno olje in limetin sok. Začinite s poprom in soljo. Vse dobro premešajte.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri