To so astrološka znamenja, ki se bojijo ponovno ljubiti
To so astrološka znamenja, ki se bojijo ponovno ljubiti
Najlepše kolesarske poti v Sloveniji
Najlepše kolesarske poti v Sloveniji
3 preprosta pravila, kako se znebiti maščobe na trebuhu
3 preprosta pravila, kako se znebiti maščobe na trebuhu

Burgerji za vegane

Burgerji za vegane (foto: Osebni arhiv) Osebni arhiv
23. 9. 2015

Danes v družbi veganskih burgerjev.

Piknik burger

Sestavne (za 6 burgerjev):
  • 100 g sončničnih semen
  • 100 g bučnih semen
  • 50 g posušenih paradižnikov
  • 1 čebula
  • strok česna
  • 1 jušna žlica kumine v prahu
  • 1 jušna žlica origana
  • 1 jušna žlica majarona
  • sok ene limone
Priprava:

Sončnična semena namočimo za nekaj ur. Vse sestavine na drobno premešamo v mešalniku. Uporabimo lahko suhe paradižnike ali vložene v olju. Če ti niso slani, je v mešanico treba dodati sol.

Ko so vse sestavine dobro premešane, oblikujemo burgerje. Priporočljiva debelina je nekje med 1 in 2 cm. Burgerje sušimo v dehidratorju 6 ur in postrežemo še tople. Preden jih postrežemo, jih lahko po želji nekoliko popečemo, za že boljši žar učinek.

Namesto dehidratorja lahko burgerje pripravimo tudi v pečici. Lahko uporabimo počasno sušenje (nekaj ur na 50 °C), ali jih popečemo pri višji temperaturi v krajšem času. Pri sušenju bodimo pozorni, da burgerji niso preveč suhi. Sredica naj ostane še rahlo sočna.

Piknik veganski burger

Mehiški burger

Sestavine:
  • 4 koruzne bombete

Za veganske polpete:

  • konzerva rdečega fižola
  • polovica rdeče in zelene paprike
  • mlada čebula z zelenjem
  • 5 žlic mletih lanenih semen
  • četrt žličke začimbe kumin
  • sol in poper
  • 2 žlici olivnega olja

Dodatki:

  • pomaka guacamole
  • čili omaka
  • listi kodraste zelene solate
  • paradižnik
  • rdeča čebula
Priprava:

Rdeči fižol iz konzerve odcedimo, speremo in v skledi dobro zmečkamo. Dodamo na zelo majhne kockice narezano papriko, nasekljano čebulo, mleta lanena semena, olivno olje ter začimbe (kumin, sol in poper). Vse skupaj dobro premešamo, da nastane gosta zelenjavna masa, za 1 uro jo postavimo v hladilnik, da se ohladi in dobro sprime.

Ko je masa ohlajena, jo razdelimo na štiri dele in iz njih naredimo štiri enako velike veganske polpete v velikosti koruznih bombetk. Polpete lahko ocvremo v ponvi ali pa jih spečemo na peki papirju v pečici. V ponvi se pečejo 3 minute na vsaki strani, v pečici pa 15 minut na 250 stopinjah, pri tem jih po 10 minutah pečenja obrnemo.

Prerezane koruzne bombetke na hitro pogrejemo (ali v pečici ali pa na opekaču), na spodnjo namažemo žlico omake guacamole, nanjo postavimo vegansko pleskavico, jo malo pokapamo s pekočo čili omako, pokrijemo z zeleno solato, koluti paradižnika in rdeče čebule. Če želimo še malo bolj sočno, dodamo na vrhu še malo pomake guacamole, če pa imamo radi malo bolj pekoče, pa še malo čili omake.

Veganski mehiški burger

Recepta sta prispevala Sašo Šketa - avtor strani Presno.si in Danilo – avtor bloga Easy recepti; v reviji Lisa

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri