10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

Čas je za vlaganje

Čas je za vlaganje (foto: Profimedia) Profimedia
1. 9. 2017 Vir: liza.aktivni.si

September je popoln mesec za vlaganje tako sadja kot zelenjave.

Za ta teden smo vam pripravili nekaj odličnih receptov za domače marmelade, s katerimi se boste lahko tolažili v turobnejših jesenskih in zimskih dneh.

Marelična marmelada

Za približno 5 kozarčkov (po 200 ml) potrebujete:

  • 1.200 g marelic (približno 5 sadežev je
    lahko manj zrelih)
  • približno 600 g drobno mletega sladkorja
  • 1 žličko citronske kisline

1. Vse marelice operite, jih prepolovite in odstranite koščice. Izrežite morebitne nagnite dele. Marelice nato zrežite na koščke in si 6 žlic marelic prihranite za konec. Preostale stresite v posodo, potresite z dvema tretjinama sladkorja in na nizki temperaturi kuhajte toliko časa, da se mešanica zgosti.

2. Ves čas jih mešajte. Nato dodajte preostali sladkor, citronsko kislino in preostalih 6 žlic marelic. Pustite lahno vreti približno 5 do 8 minut in mešanico ves ta čas mešajte. Marmelado lahko glede na okus še osladite.

3. Vročo mešanico prelijte v sterilizirane kozarce, jih zaprite in obrnite. Počakajte, da se ohladijo. Marmelado shranite v temnem in hladnem prostoru.

Čas priprave: približno 1 ura in 30 minut

Breskov kompot

Za približno 4 kozarce (po 500 ml) potrebujete:

  • 2 kg trdih zrelih breskev z rumenim mesom
  • 1–2 žlički citronske kisline

Za obliv:

  • 1 l vode
  • 400 g kristalnega sladkorja

1. Breskve operite, jih poparite z vrelo vodo, takoj nato oblijte s hladno ter olupite. Prepolovite jih s keramičnim nožem in položite v hladno vodo s citronsko kislino, da se ne obarvajo rjavo.

2. Vodi dodajte sladkor in jo zavrite. V sterilizirane kozarce porazdelite odcejene polovice breskev in jih prelijte s sladko prekuhano vodo. Kozarce zaprite in jih sterilizirajte.

Namig: citronska kislina se uporablja za konzerviranje sadja in zelenjave, za pripravo marmelad in želejev ter tudi pri kuhanju sadnih sokov. Z njo lahko začinite sadne solate in solatne polivke, kompote in napitke.

Čas priprave: približno 1 ura in 20 minut
Na osebo približno 130 kcal, beljakovine: 1 g, maščobe; 0,2 g, ogljikovi hidrati: 32 g

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri