Češnjeva pita

16. 6. 2018 | Vir: liza.aktivni.si
Deli
Češnjeva pita (foto: Profimedia)
Profimedia

Ni je čez sladico z domačimi češnjami!

Za 12 kosov potrebujete:

Za testo:

  • 240 g moke
  • 80 g sladkorja v prahu 
  • 1 vaniljev sladkor
  • sol
  • 160 g masla 
  • 2 rumenjaka

Za nadev:

  • 400 g češenj
  • 250 g pasirane skute
  • 100 g sladkorja v prahu
  • 1 vaniljev sladkor
  • 1 jajce
  • 1 žlico limonovega soka
  • 1 žlico nastrgane limonine lupinice

In še:

  • 1 jajce

Priprava:

1 Moko in obe vrsti sladkorja stresite v skledo. Dodajte ščepec soli, koščke masla in rumenjaka ter zgnetite testo. Zavijte ga v folijo in ga za 1 uro postavite v hladilnik.

2 Medtem operite in izkoščičite češnje. Skuti primešajte obe vrsti sladkorja, jajce, sok limone in lupinico.

3 Testo razdelite na 2 dela. Prvega razvaljajte 3 mm debelo in z njim obložite model za pite s premerom 26 cm. Oblikujte rob. Po testu razporedite skutni nadev, po njem še češnje in jih lahno potisnite v skuto.

4 Preostalo testo razvaljajte 3 mm debelo in ga zrežite na 1 cm široke trakove. Zasukajte jih v spirale in po vrhu pite ustvarite kroge. Premažite jih s stepnim jajcem in pito 45 minut pecite v pečici, segreti na 160 stopinj.

Foto: Profimedia

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord