10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

Čokoladne sladice

Čokoladne sladice (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
23. 2. 2013

Toliko raziskav je, ki govorijo v prid kakavu, da ob misli na sladice enostavno ne moremo mimo čokolade.

Pripravili smo dva recepta (za prste obliznit). Na porcijo oz. kos lahko računate približno 220 kalorij in bogat okus po čokoladi.

Čokoladni mousse z espresso aromo
  • 250 g temne čokolade (z nožem jo na drobno nasekljajte)
  • 1,5 skodelice lahkega mleka
  • 1/4 čajne žličke espresso kave (v prahu)
  • 2 rumenjaka
  • 3 čajne žličke agavinega sirupa
  • ščepec soli
  • 220 g lahkega svilnatega oz. mehkega tofuja
  • lahek jogurt (po želji)

Priprava:

1. Čokolado stresite posodo električnega mešalnika.

2. V manjšo posodo vlijte mleko, dodajte espresso, rumenjaka, agavin sirup in sol, ter na majhnem ognju segrevajte do vretja.

3. Med lahnim vrenjem neprestano mešajte, dokler se zmes ne zgosti (približno 5 minut).

4. Zmes nato še vročo vlijte v posodo mešalnika in pustite, da se čokolada raztopi. Dodajte tofu in mešajte, da dobite gladko kremasto zmes.

5. Kremo vlijte v manjše posodice in postavite v hladilnik za 2 uri.

6. Postrezite hladno. Po želji lahko okrasite z žličko jogurta.

Čokoladni piškoti
  • 1/2 skodelice ekstra deviškega olivnega olja
  • 100 g stopljenega masla
  • 1 čajno žličko naribane pomarančne lupinice
  • 3/4 skodelice rjavega sladkorja
  • 3/4 skodelice sladkorja
  • 2 jajci
  • 3/4 čajne žličke vaniljevega ekstrata
  • 3/4 čajne žličke jedilne sode
  • 2 1/4 skodelice polnozrnate moke
  • ščepec soli
  • 280 g temne čokolade (razdrobljene)

Priprava:

1. Pečico nastavite na 190 stopinj in medtem pripravite maso za piškote.

2. V večji posodi dobro premešajte olivno olje, stopljeno maslo, pomarančno lupinico in sladkor.

3. Dodajte vaniljev ekstrat in jajci in nadaljujte z mešanjem.

4. Moko presejte, dodajte jedilno sodo in sol ter vse skupaj stresite v mešanico z olivnim oljem.

5. Mešajte toliko časa, da dobite gladko testo (brez grudic), nato pa dodajte še razdrobljeno čokolado in ponovno premešajte.

6. Dno pekača pokrijte s peki papirjem in nanj razporedite kupčke testa. Najlažje jih boste delali kar z žlico. Med vsakim naj bo nekaj prostora.

7. Piškoti so hitro pečeni, približno 10 - 15 minut.

8. Preden jih pospravite v posodo, počakajte, da se ohladijo.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri