10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

Crème Caramel

Crème Caramel (foto: revija Lisa) revija Lisa
19. 10. 2014 Vir: liza.aktivni.si

Bistvo: karamelna krema se po prevrnitvi iz modela razlije po nežni kremi

Za 6 oseb potrebujete

  • 1 debelejši vaniljin strok
  • 250 ml mleka
  • 3 jajca
  • 250 g smetane
  • 140 g sladkorja
  • 2 rumenjaka

Priprava

Vaniljin strok po dolgem razprite in postrgajte sredico. Oboje zavrite v mleku in smetani in nato pustite, da mešanica nekaj časa stoji.

V model za narastke postavite šest nepregornih modelčkov (po 200 ml vsebine). Pri visoki temperaturi karamelizirajte 80 g sladkorja in 2 žlici vode. Ne mešajte, temveč tekočo karamelo takoj porazdelite po modelčkih.

Pečico segrejte na 150 stopinj (ventilatorsko na 130 stopinj). Vaniljin strok vzemite iz mlečne mešanice. Zmešajte jajca, rumenjaka in 60 g sladkorja. Primešajte še mleko in mešanico previdno zlijte na karamelo.

V model za narastek prilijte toliko vode, da bo segala do 2/3 višine modelčkov. Krema naj se približno 45 minut kuha na najnižjem nivoju pečice, da se lepo strdi. Nato jo vzemite iz pečice in počakajte, da se ohladi. Pred serviranjem jo za najmanj 4 ure postavite v hladilnik.

Na vsak modelček postavite krožnik. Obrnite in prevrnite kremo na krožnik.

Čas priprave: približno 1 ura in 25 minut + hlajenje najmanj 4 ure.

Na osebo: približno 310 kcal, beljakovine: 7 g, maščobe: 20 g, ogljikovi hidrati: 27 g.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri