sladke-pijace

Kot ukrep v boju proti prekomerni telesni teži, zlasti pri otrocih, je svetovna zdravstvena organizacija (WHO) pozvala vse države, da naj uvedejo poseben davek na sladke pijače.

Poziv je predvsem podpora državam, kot je na primer Kolumbija, kjer je industrija dosegla prepoved protisladkornih kampanj.

Pri WHO trdijo, da 20 % ali višji davek povzroči padec prodaje in s tem uživanja sladkih pijač. Ljudje tako zaužijejo bistveno manj prostega sladkorja, kot sta glukoza in fruktoza, s tem v telo vnesejo manj kalorij in tako znižajo tveganje za prekomerno debelost in karies.

Vnos sladkorja globalno narašča, z njim prekomerna debelost ter zdravstvene težave. Povprečno sladke pijače vsebujejo okoli 11 g sladkorja (dve vrečki sladkorja za kavo) v samo 100 ml pijače. Če nekdo spije samo pol litra take pijače dnevno, vase vnese kar 55 g (11 vrečk sladkorja za kavo) sladkorja in tako samo s pijačo za več kot 100 % prekorači priporočeno dnevno dozo sladkorja, ki je 25 g za odrasle.

Poglejte si video: Ali nam sladkor lahko v resnici tako škodi?

Pri WHO tako verjamejo, da bo davek na sladke pijače zmanjšal njihovo potrošnjo in tako preprečil vrsto zdravstvenih težav, ki jih pretiran vnos sladkorja v telo povzroča.

WHO je že pred kratkim objavil priporočilo, v katerem poudarja, da sladkorja v svoji prehrani ne potrebujemo. Ker bi davek na sladke pijače prizadel predvsem mlade, ljudi z nižjim standardom in tiste, ki popijejo večjo količino teh pijač, predvidevajo, da bi se tako posredno tudi izboljšalo zdravje teh skupin.

Naša Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij je ob pobudi WHO-ja izrazila razočaranje. Po njihovem mnenju diskriminatorni davki niso rešitev. 

Preberite še: So slovenski otroci res (pre)debeli?

1 kalorija (cal) = 4,1868 džula (J)*
* Džul ali joule je enota za delo in energijo v mednarodnem sistemu enot SI, zanjo se uporablja oznaka J.

Sorodni članki

Odvisnost od sladkorja = odvisnost od heroina

Država pa še ni našla poguma za davek na sladke pijače. Kako se torej izogniti odvisnosti od saldkorja? Koliko ga sploh smemo? Kje ga je največ?

Sovražnik št. 1: Maščoba ali sladkor

Izogibanje maščobam, ker naj bi bile glavni krivec za debelost in druge bolezni, je le še modna muha.

Vpliv slabe prehrane na zdravje postaja večji od kajenja

Uživanje zdrave hrane je eden od temeljev našega zdravja, za katerega moramo skrbeti že od otroštva. Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije pa je naraščanje telesne teže…

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri