10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice

Diete, ki so jih strokovnjaki spoznali za najboljše

Diete, ki so jih strokovnjaki spoznali za najboljše (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
31. 8. 2014 Vir: Lisa

Zagotovo imate občutek, da vsak dan slišite za novo dieto? In ob vseh tej poplavi nasvetov in jedilnikov sploh ne veste več, kaj je zdravo in učinkovito? No, Američani so sklenili, da naredijo vsaj malo dietnega reda in izmed 32 diet so izbrali tri najboljše.

Rezultati so kar malce presenetljivi, saj je zmagal dieta s precej neznanim imenom DASH. Pa poglejmo, kaj je prepričalo strokovnjake.

1. mesto

Dieta DASH

Kaj je to: Kratica DASH v angleščini pomeni  Dietary Approaches to Stop Hypertension ali po slovensko – dietni pristop k znižanju visokega pritiska. Jedilniki so večinoma sestavljeni iz sadja, zelenjave, polnozrnate moke, lahkih beljakovin, mlečnih izdelkov z manj maščobami, na črni listi pa so sladkarije, preveč slana hrana in rdeče meso.

Strokovnjaki pravijo: Ta dieta je predvsem zelo zdrava, saj je v prvi vrsti namenjena boju poti visokemu pritisku. Na jedilniku je hrana, ki vsebuje veliko kalcija, kalija in magnezija, kar vam bo pomagalo do cilja.

Morda je pomanjkljivost to, da je jedilnik malce dolgočasen, odrasli pa tudi običajno niso taki norci na mleko, da bi ga z veseljem popili dva kozarca.

Raziskovalci so odkrili, da s prehrano DASH ne dosežemo le boljšega nadzora nad krvnim tlakom, temveč za približno 9 odstotkov znižamo raven maščob in holesterola v krvi. Zaradi vseh pozitivnih vplivov strokovnjaki za prehrano priporočajo prehrano DASH vsem ljudem z visokim krvnim tlakom, pa tudi srčno-žilnim bolnikom.

Poleg tega prehranski program DASH priporočajo sladkornim bolnikom, saj obsega vse zdrave skupine živil, a tudi živila z veliko vlakninami, ki pomagajo nadzirati raven sladkorja v krvi. Pri bolnikih s sladkorno boleznijo tipa 2, pri katerih obstaja povečano tveganje za nastanek srčno-žilnih bolezni, je takšno prehranjevanje dobra preventiva.

2. mesto

Dieta TLC

Kaj je to: Cilj diete je usmerjen proti visokemu holesterolu, kar pomeni, da je malo mastnih obrokov, prevladujejo ribe, pusto meso, veliko sadja in zelenjave ter polnozrnati izdelki.

Strokovnjaki pravijo: Načrt v prvem koraku zastavlja oziroma določa nekakšno okvirno število zaužitih maščob, odvisno od telesne aktivnosti in spola ter seveda cilja.

Če si npr. želimo shujšati, mora biti številka temu primerno nižja. Hkrati naj nasičene maščobe zasedajo 7 odstotkov ali manj dnevnega kaloričnega vnosa, kar pomeni veliko zmanjšanje uživanja živil, kot je npr. maslo ali meso z veliko maščobe – vsega skupaj največ 200 mg holesterola iz prehrane dnevno.

Dobro je, da vam prehranjevanje TLC vam omogoča uživanje razmeroma okusne hrane, ki pa ni preveč draga.

3. mesto

Mediteranska dieta

(Le za nekaj točk je premagala Dieto klinike Mayo in Weight Watchers)

Kaj je to: Dieta ljudi, ki živijo in uživajo sadove sredozemskega podnebja, je zadnje čase pogosto v medijih, predvsem zaradi svojih super učinkov na diabetes. A zdrava sredozemska prehrana odlično vpliva tudi na izgubo teže, vsebuje veliko antioksidantov, blagodejna pa je tudi za srčne bolezni in visok pritisk.

Znano je, da ljudje v Sredozemlju manj obolevajo za bolez­nimi srca in ožilja, manj imajo tudi nekaterih oblik raka. Glavna zvezda je morska hrana, veliko je zelišč in začimb ter seveda zelenjave in sadja. Mediteranci večinoma uporabljajo le olivno olje in poleg kravjega mleka tudi veliko ovčjega in kozjega. Ah in ne pozabimo na tisti kozarec rdečega vina po obroku.

Strokovnjaki pravijo: To ni tipična dieta, ampak gre preprosto za zdrav življenjski način prehranjevanja prebivalcev Sredozemlja, ki je v tej regiji v uporabi že dolga leta.

Ta vrsta prehrane, ki temelji na stoletjih prehranjevalnih navad, ne vsebuje umetno ustvarjenih maščob, kot so na primer transmaščobne kisline, medtem ko so živila minimalno predelana.

Z uživanjem hrane, ki je bogata z mononenasičenimi maščobami in maščobnimi kislinami omega 3, in hkratnim izogibanjem prekomernemu uživanju mesa in živalskih izdelkov, ki vsebujejo nasičene maščobe, ki mašijo žile, ter predelanim živilom, ki vsebujejo trans maščobne kisline, posameznik lahko izboljša svoje splošno zdravje in dobro počutje.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri