To so astrološka znamenja, ki se bojijo ponovno ljubiti
To so astrološka znamenja, ki se bojijo ponovno ljubiti
Najlepše kolesarske poti v Sloveniji
Najlepše kolesarske poti v Sloveniji
3 preprosta pravila, kako se znebiti maščobe na trebuhu
3 preprosta pravila, kako se znebiti maščobe na trebuhu

Dieta s Krete - skrivnost dolgega in zdravega življenja

27. 8. 2013

Kreta je sinonim za oddih - tam se še tako utrujen človek popolnoma obnovi in pozdravi.

Kreta na kratko

Kreta je največji grški otok z dobro razvitimi turističnimi zmogljivostmi, prekrasno pokrajino in lepimi ter zanimivimi ostanki minojske kulture. In seveda je na otoku kup čudovitih plaž.

Kreta je zibelka zahodne civilizacije – spomeniki minojske kulture so na Kreti prisotni že več kot štiri tisoč let. Mogočni otok je tudi rojstni kraj vrhovnega boga grške mitologije – Zeusa. 

Kreta je posejana z brezčasnimi zgodovinskimi ostanki in je prav gotovo otok, ki si zasluži vaš obisk. Na njej se bo pogled izgubil v neskončnih nasadih oljk, limonovcev in pomarančevcev ter kulturnih in zgodovinskih zapuščinah.

Otok Kreta - sinonim za oddih

Tam se še tako utrujen človek popolnoma obnovi in pozdravi. Nekaj je v zraku, pravijo, še več dobrot, odličnih tudi za zdravje ljudi, pa se znajde na krožniku. Ja, sodobni človek je spet dobil pošteno lekcijo od modrecev iz antične Grčije.

Dieta s Krete je popoln promotor dolgega in zdravega življenja.

Krečani večinoma jedo le hrano, ki jo tudi sami pridelajo, ulovijo v morju ali vzredijo. Torej že takoj odpade prevoz, med katerim se izgubi kar nekaj hranljivih in pomembnih snovi, ki jih vsebujejo živila. Res pa je, da ima Kreta tudi idealno podnebje, kjer rasteta le najboljša sadje in zelenjava.

A skrivnost ni le v zdravih živilih, ampak tudi v njihovi pravi kombinaciji, ki iz vsake hrane povleče najboljše snovi.

Leta 1960 se je v svetu med sedmimi državami začela primerjalna raziskava o načinu življenja ljudi, njihovem zdravju in trajanju življenja. V raziskavi je sodelovalo tudi 700 domačinov s Krete; redno so nadzorovali njihovo zdravje in telesno kondicijo.

Zanimivo je, da je bila leta 1991 večina Krečanov, ki je sodelovala v raziskavi, še vedno živih (po svetu, tudi v drugih delih Grčije, je večina sodelujočih že umrla), v odličnem zdravstvenem stanju, med njimi skoraj tudi ni bilo primera smrti zaradi srčnih bolezni ali rakavih obolenj.

In katere so te čarobne sestavine diete s Krete?

Oljčno olje, žito, polnozrnati kruh, stročnice, zelenjava, sadje, malo sira, mleko, jajca, ribe in rdeče vino ob vsakem obroku.

Sendvič s paradižnikom in kozjim sirom

Nekaj osnov diete, če vas zanimajo prehranjevalne navade Krečanov:

  • osnovna maščoba naj bo oljčno olje,
  • ob obrokih zmerno uživajte rdeče vino (moški dva, ženske en kozarec na dan), jejte sveže sadje, ki naj nadomesti vaše dnevne sladke pregrehe, ne pozabite na zelenjavo in stročnice, oreške in semena, jejte sezonsko in lokalno hrano, maščobe naj sestavljajo od 7 do 8 odstotkov dnevnih kalorij, jejte sir in druge mlečne izdelke, a bodite zelo zmerni,
  • dvakrat do trikrat na teden jejte ribe ali perutnino, tudi štiri jajca na teden bodo povsem dovolj,rdeče meso jejte le nekajkrat na mesec.

Solata

Kako se v enem dnevu prehranjuje povprečen prebivalec Krete:

  • Zajtrk

Sendvič z radičem in kozjim sirom, 1 paradižnik. Na rezino polnozrnatega kruha (60 g) kanite nekaj kapljic oljčnega olja in jo obložite s 30 g sira in 5 listi radiča.

  • Prigrizek

200 g melone

  • Kosilo

Poletna krompirjeva solata. V slani vodi skuhajte 250 g manjših krompirjev v oblicah. Olupite in narežite na majhne kose. Zabelite z malo kakovostnega oljčnega olja, dodajte 2 žlici kisa in začinite s soljo in poprom.

Nato na majhne koščke narežite še 200 g kumare in 200 g paradižnika ter ju zmešajte s krompirjem. Dodajte 100 g nemastnega jogurta in na kolobarje narezano čebulo.

  • Večerja

Pečen paradižnik s feto. Na pol prerežite 500 g srednje velikih paradižnikov in jih položite na papir za pečenje.

Začinite s poprom in malo soli. Potresite jih z na drobno narezano mlado čebulo, zdrobljenimi sončničnimi semeni in na drobno narezanimi črnimi oljkami (15 g).

Razdrobite 75 g fete in jo razporedite po paradižnikih skupaj z naribano lupino polovice limone in suhim timijanom.

Pecite v pečici 15 minut na temperaturi 200 stopinj. Priloga: 1 rezina polnozrnatega kruha.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri