Beljakovinska dieta

17. 2. 2012
Deli

Dieta, pisana na kožo ljubiteljem mesa, rib in drugih beljakovinskih živil, je v hipu osvojila svet slavnih. Po njenih načelih živijo tudi Jenniffer Lopez, Penelope Cruz, Gisele Bündchen in Kate Middleton.

Skrivnost beljakovinske diete, ki jo je pred dobrimi desetimi leti predstavil francoski strokovnjak za prehrano dr. Pierre Dukan, se skriva v štirih fazah, po katerih kilograme hitro izgubimo, s postopnim uvajanjem nebeljakovinskih živil pa ohranimo želeno težo.

  • Faza napada: Dovoljeno je uživati samo nemastna beljakovinska živila, na primer lahke mlečne izdelke, jajca, pusto meso in ribe, pripravljene brez dodatne maščobe. Dnevno lahko zaužijete 1,5 žlice ovsenih otrobov, ki jih vmešate v jogurt, mleko ali iz njih pripravite palačinko. Ta faza lahko traja največ deset dni. Ne pozabite piti veliko vode!
  • Faza hujšanja: Poleg mesa lahko uživate tudi zelenjavo. Dovoljene so na primer kumare, paradižnik in beluši, medtem ko so krompir, grah, fižol in riž prepovedani. Tako se lahko prehranjujete, dokler tehtnica ne pokaže želene številke.
  • Faza utrjevanja: V tej fazi morate vztrajati deset dni za vsak izgubljen kilogram (če ste do zdaj izgubili pet kilogramov, torej 50 dni). Dosedanjemu jedilniku lahko dodate sadje (razen banan, češenj, suhega sadja in oreščkov), testenine in kruh. V prvi polovici te faze (v prvih 25 dnevih) na teden vključite le en obrok testenin ali krompirja, v drugi polovici pa povečajte na dva obroka tedensko. Obvezno se enkrat do dvakrat na teden držite faze napada.
  • Faza ohranjanja: Jeste lahko vse, kar želite, vendar v zmernih količinah. Zlato pravilo, ki se ga morate držati do konca življenja: beljakovinski dan vsaj enkrat na teden, redno uživanje ovsenih otrobov in gibanje.

Faza napada

Steak s holandsko omako

Goveji steak specite v ponvi s premazom proti prijemanju. Za omako nad vročo vodno kopeljo penasto stepite 1 rumenjak, 1 žličko gorčice in 2 žlici limoninega soka. Gosti kremi med stepanjem postopoma prilijte 50 ml vročega mleka.

Riba z belo omako

Nemastni juhi dodajte kanček belega vina, 10 poprovih zrn, 1 šalotko in 2 lovorjeva lista ter jo zavrite. Filet bele ribe položite v juho in ga kuhajte 6 minut. Nad vročo vodno kopeljo segrejte 125 ml lahkega mleka in ga razžvrkljajte z 2 rumenjakoma. Omaki primešajte 150 g jogurta in malo sesekljanega peteršilja in kopra.

Faza hujšanja

Zelenjavna juha

Zrežite 1 ohrovt, 6 korenčkov, 2 papriki, 1 steblo zelene in 1 čebulo. Zelenjavo stresite v vrelo nemastno juho in jo kuhajte 30 minut. Začinite jo s česnom, soljo in poprom. Po želji lahko 10 minut pred koncem kuhanja dodate še file piščančjih prsi.

Pisana solata

Listnato solato (na primer motovilec) zmešajte s paradižnikom. V kozarec s pokrovom denite 1 žlico zrnate gorčice, 5 žlic balzamičnega kisa, 1 žlico mine­ralne vode in 1 žličko olja. Kozarec zaprite in vsebino dobro pretresite. Preliv po želji začinite s česnom in z baziliko. Preliv se v hladilniku obdrži nekaj dni.

Faza utrjevanja

Sendvič s sirom

Polnozrnato žemljico premažite s kremnim sirčkom in jo po želji obložite z 2 rezinama sira, solate in redkvicami.

Špageti s paradižnikom

Na olju popražite na drobno sesekljano čebulo in česen. Dodajte olupljen paradižnik (lahko iz pločevinke), po potrebi prilijte malo juhe in kuhajte 20 minut. Špagete skuhajte al dente in jih prelijte s paradižnikovo omako. Sadna solata Jagode, kivi in melono zrežite na koščke. Sadje zmešajte in takoj postrezite.

Faza ohranjanja

Skutni kolač

200 g moke, 100 g sladkorja, 100 g raztoplje­nega masla, 2 žlički pecilnega praška in 1 jajce zgnetite v testo in ga za 30 minut postavite v hladilnik. Za nadev stepite 100 g masla, 125 g sladkorja in 1 zavitek vaniljevega sladkorja. Nato primešajte jajce, skuto in 250 g kisle smetane. Po želji primešajte še kanček ruma.

Testo razvaljajte in z njim obložite namaščen pekač za torto. Iz testa oblikujte od 2 do 3 cm visok rob. Testo po dnu večkrat prebodite in ga premažite z nadevom. Kolač pecite približno 1 uro v pečici, ogreti na 175 stopinj.

Iz revije Lisa

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ