To so astrološka znamenja, ki se bojijo ponovno ljubiti
To so astrološka znamenja, ki se bojijo ponovno ljubiti
Najlepše kolesarske poti v Sloveniji
Najlepše kolesarske poti v Sloveniji
5 slastnih pudingov s chia semeni
5 slastnih pudingov s chia semeni

Hujšanje po Heizmannovi metodi

Hujšanje po Heizmannovi metodi (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
4. 5. 2010

T. i. Heizmannova metoda obljublja, da lahko pojeste vse, kar želite (tudi čokolado), le čas mora biti pravi. Ravnati se morate po posebni prehranski uri, ki vam jo predstavljamo.

Prehranska ura

  • Zelenjava, sadje, laneno, olivno, repično in orehovo olje, vse začimbe
  • Beljakovine: mlečni izdelki (nemastni, naravni), ribe, meso (pusto kot na primer perutnina, govedina), stročnice, oreški, sojini izdelki
  • Dobri ogljikovi hidrati: žitarice (ovseni kosmiči, polnovredna moka), krompir, riž
  • Slabi ogljikovi hidrati: napitki (kole, sokovi, vse sladkane pijače), žitarice (vse iz bele moke), sladkarije

Predstavljajte si, da ste vitki, in takšni tudi postanite! Kilograme lahko izgubite tudi brez stradanja.

T. i. Heizmannova metoda obljublja, da lahko pojeste vse, kar želite (tudi čokolado), le čas mora biti pravi. Ravnati se morate po posebni prehranski uri, ki vam jo predstavljamo.

Začnete z 'idealnim dnem', ko se strogo ravnate po uri. Najprej bo težko, po dveh ali treh tednih pa se boste že navadili na nov režim prehranjevanja. Potem uvedite dva ali tri idealne dni na teden. Nezavedno boste aktivirali učni program in začeli razmišljati, kaj lahko pojeste, ne da bi se zaradi tega počutili slabo ali napihnjeno.

Pravila za 'idealni dan'

  • 1 Tri- do petkrat dnevno jejte pretežno po Heizmannovi uri in pazite na dovolj nasičene beljakovine.
  • 2 Pri oljih dajte prednost visokokakovostnim, kot sta repično ali olivno, in maščob ne kombinirajte z ogljikovimi hidrati.
  • 3 Ne dovolite si občutka volčje lakote. Če ste zelo lačni, popijete velik kozarec vode.
  • 4 Naredite vaje za mišice.
  • 5 Ob koncu dneva se pohvalite.
Bodite sproščeni. Predstavljate si, kako dobro boste videti čez leto ali dve. Zamislite si, kako se počutite: kako ste ponosni nase, kako lepo se je pogledati v ogledalo in prejemati komplimente.

Kratki treningi s tremi vajami

Ne pozabite pa niti na gibanje. Dva- do trikrat na teden opravite kratek trening s tremi vajami. Kolenski zgibi: zadnjico počasi spustite skoraj do sedala, jo zadržite in se spet počasi dvignite. Sklece za začetnike: s prekrižanimi golenmi v zraku. Za zadnjico: lezite na hrbet, dvignite zadnjico, zadržite mišice in nato spustite zadnjico, vendar ne do tal.

Vaje ponavljajte tako dolgo, dokler vas ne začne malo peči. To je popolnoma nenevarno, a le tako se začnejo oblikovati mišice. In kdor ima več mišic, hitreje izgublja kilograme!

Kaj pa prigrizki?

So dovoljeni. Puranji zvitki s skuto: prekajene puranje prsi namažite z  žlico skute. Zvijte in zraven pojejte še kos sadja.

Recepti za hujšanje

(Zjutraj) Češnjev kolač s čokolado

Za 18 koščkov: 250 g višenj (iz kozarca), 40 g temne čokolade, 250 g mletih mandljev, 1 zavitek pecilnega praška, 250 g pšenične moke (tip 1050), 1 ščepec soli, 2 žlici repičnega olja, 3 jajca, 1 lonček kisle smetane, pol zavitka arome burbonske vanilje, 2 žlički masla (za pekač)

Pečico segrejte na 160 stopinj (ventilatorsko). Višnje odcedite, čokolado nastrgajte. Zmešajte mandlje, pecilni prašek, moko in sol. Mešanici dodajte še višnje in čokoladne ostružke. Posebej zmešajte olje, jajca, smetano in vaniljo. Tekočo in gladko jajčno zmes primešajte čokoladno-višnjevi masi in pazljivo pregnetite. Enakomerno porazdelite po namaščenem pekaču. Pecite 35 do 40 minut na spodnji rešetki pri 160 stopinjah. Pustite 30 minut, da se ohladi.

Priprava: 15 minut, približno: 184 kcal, B: 6 g, OH: 13 g, M: 12 g.

(Opoldne) Azijski ribji ragu

Za 2 osebi: 2 ribja fileta, 1 limona, 3 paprike, 1 šopek mlade čebule, 2 veliki pesti bambusovih vršičkov, 1 žlica repičnega olja, 2 žlički rdeče karijeve paste, 2 žlici sojine omake, 200 ml zelenjavne juhe, 3/4 kozarca kokosovega mleka, 1 žlica zamrznjene mešanice zelišč, začimbe: jodirana sol, črni poper, orientalska kumina, kajenski poper

Ribo oplaknite, osušite in jo zrežite na koščke. Limono iztisnite. S polovico soka nakapajte ribo in koščke začinite s poprom in kumino. Paprike prepolovite in jih zrežite na kocke. Mlado čebulo zrežite na koščke, vršičke pa odcedite. V večji ponvi segrejte olje in na njem približno 2 minuti pecite papriko in čebulo.

Dodajte še preostali limonin sok, karijevo pasto, sojino omako, juho in ribo. Ponev pokrijte in pri srednji temperaturi dušite še približno 5 minut. Dodajte kokosovo mleko in vršičke, zmešajte in dušite še 2 minuti. Tik preden postrežete, jed začinite še z začimbami in zelišči.

Priprava: 15 minut, približno: 273 kcal, B: 32 g, OH: 16 g, M: 9 g.

(Zvečer) Svinjski zrezek strindberg

Za 2 osebi: 1 veliko čebulo, 1 jajce, 1 žlico gorčice, 1 zvrhano žlico polnozrnate moke, 10 žlic olivnega olja, 2 svinjska zrezka; za solato: 2 srčka rimske solate, 2 mladi čebuli, 2 žlici sadnega soka, 5 žlic nemastnega jogurta, 2 žlici koprca, pol žličke gorčice, začimbe: sol, poper

Čebulo olupite in jo zrežite na koščke. Jajce penasto stepite. Dodajte mu čebulo, gorčico in moko ter vse skupaj gladko zmešajte. V ponvi segrejte olje. Zrezka posolite in popoprajte, ju povlecite skozi gorčično panado in pazljivo položite v ponev. Z vsake strani ju pecite 5 minut, nato ponev odstavite s kuhalne plošče in zrezka pustite stati še 2 minuti. Pripravite solato.

Mlado čebulo zrežite na obročke. V posodi gladko zmešajte kis, jogurt, koprc in gorčico ter polivko začinite s soljo in poprom. V skledo nato denite solato in mlado čebulo. Panirana zrezka odcedite na kuhinjskem papirju in postrezite s solato.

Priprava: 15 minut, približno: 501 kcal, B: 37 g, OH: 14 g, M: 30 g.

(Zjutraj) Paradižnikov namaz z rukolo

Za 2 osebi: 2 pesti rukole, 2 srednje velika paradižnika, 2 žlički paradižnikove mezge, 4 žlice orehovega olja, 2 pesti sojinih jedrc, 2–3 žlice vode, 1 velika pest orehovih jedrc, 4 tanke rezine polnozrnatega hrustljavega kruha, začimbe: sol, črni poper, sladka paprika

Rukolo operite in jo odcedite. Paradižnika operite, ju po potrebi olupite in nato zrežite na kocke. Rukolo zrežite na drobne koščke. Pretlačite paradižnikovo mezgo, orehovo olje, sojina jedrca in rukolo. Začinite in primešajte polovico koščkov paradižnika. Namaz porazdelite po 4 hrustljavih kruhkih in okrasite s preostalimi koščki paradižnika.

Priprava: 10 minut, približno: 463 kcal, B: 18 g, OH: 19 g, M: 35 g.

(Opoldne) Topla solata s pečenicami

Za 2 osebi: 2 majhni bučki, 1 šopek redkvic, pol šopka drobnjaka, 2 žlici olivnega olja, 4 žlice zeliščnega kisa, 12 majhnih pečenic, začimbe: črni poper, timijan

Bučke, redkvice in drobnjak operite in vse skupaj zrežite na majhne koščke. V ponvi segrejte olje in pri višji temperaturi pecite bučke približno 2 minuti. Začinite s poprom in timijanom. Bučke denite k redkvicam in drobnjaku ter zmešajte s kisom. Ponev očistite in v njej segrejte preostalo olje. Na njem približno 4 minute pecite pečenice. Porazdelite po krožnikih in postrezite s solato.

Priprava: 12 minut, približno: 504 kcal, B: 19 g, OH: 8 g, M: 44 g.

(Zvečer) Solata z mesnimi trakovi

Za 2 osebi: 6 večjih šampinjonov, 2 svinjska zrezka, 2 stroka česna, 2 žlici olivnega olja, 2 pesti rukole, 1 korenje, 10 češnjevih paradižnikov, 4 žlice temnega balzamičnega kisa, 1 pest naribanega ementalca, začimbe: sol, črni poper, muškat, origano, bazilika

Gobe zrežite na četrtine, zrezke na trakove, česen pa na kocke. V ponvi segrejte olje. Gobe, meso in česen pecite približno 3 minute in nato vse skupaj začinite. Pripravite rukolo. Korenje nastrgajte, paradižnike prepolovite in vse skupaj zmešajte z rukolo in balzamičnim kisom. Še enkrat začinite. Zmešajte še z gobami, mesom in sirom.

Priprava: 12 minut, približno: 527 kcal, B: 47 g, OH: 6 g, M: 35 g.


Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri