To so astrološka znamenja, ki se bojijo ponovno ljubiti
To so astrološka znamenja, ki se bojijo ponovno ljubiti
Najlepše kolesarske poti v Sloveniji
Najlepše kolesarske poti v Sloveniji
3 preprosta pravila, kako se znebiti maščobe na trebuhu
3 preprosta pravila, kako se znebiti maščobe na trebuhu

Dobrote iz maroške kuhinje

9. 5. 2013

Maroko običajno poznamo po dveh večjih mestih, Marakešu in Casablanci. In po njihovi odlični kulinariki. Iz dežele začimb prihajajo močni okusi in svežina.

Na obloženi mizi ob maroškem obroku, ki je za njih pravi ritual, ne bo manjkala sveža ali kuhana solata, enolončnica, za glavno jed pa lahko pričakujete jagnjetino ali piščanca s kuskusom.

Pripravili smo štiri okusne recepte.

Solata iz pireja jajčevcev in paradižnika

Sestavine:

  • 750 g jajčevcev
  • sok 1 limone
  • 500 g paradižnikov, olupljenih in sesekljanih (lahko iz konzerve)
  • 5 drobno sesekljanih strokov česna
  • sol
  • 4 žlice oljčnega olja
  • pol žlice paprike
  • poper
  • 1 čajna žlička mlete kumine
  • šopek sesekljanega peteršilja

Za dekoracijo:

  • pest oljk

Priprava:

1. Prebodemo jajčevce z vilicami ali ostrim nožem na več mestih. V pečici jih pri temperaturi 240 C° pečemo 45–55 minut. Ko so mehki, jih vzamemo ven in pustimo, da se ohladijo na delovno temperaturo.

2. Olupimo jih in njihovo meso v cedilu z majhnimi luknjami pretlačimo z vilicami, da tekočina odteče. Še v cedilu meso nasekljamo in pustimo, da se tekočina odcedi.

3. Paradižnikom dodamo sesekljani česen in med mešanjem kuhamo, dokler se omaka ne zgosti. Primešamo jajčevce in druge sestavine ter solimo po okusu. Za okras posipamo s sesekljanim peteršiljem.

Solata iz sladkega krompirja

Sestavine za 4 osebe:

  • 1 velika čebula, drobno sesekljana
  • 5 žlic oljčnega olja
  • 500 g sladkega krompirja
  • pol čajne žličke mlete kumine
  • pol čajne žličke mletega ingverja
  • pol čajne žličke paprike/sol
  • 6–7 zelenih oljk
  • sok pol limone
  • sesekljani peteršilj

Priprava:

1. Čebulo prepražimo na oljčnem olju. Sladki krompir olupimo in narežemo na približno 2,5 cm velike kocke. Dodamo v ponev in zalijemo z vodo.

2. Dodamo ingver, kumino in papriko, malo soli ter 2 žlici olja. Kuhamo, dokler krompir ne postane mehak in se voda zgosti v omako. Pazimo, da se nam krompir ne prime oz. da ga ne razkuhamo. Ohladimo na sobno temperaturo.

3. Preden postrežemo, jed prelijemo z limoninim sokom in oljčnim oljem ter posujemo s peteršiljem.

Kuskus z jagenjčkom, čebulo in rozinami

Sestavine za 4 osebe:

  • 1 kg jagnjetine
  • 1,25 kg čebule
  • sol in poper
  • pol žličke mletega ingverja
  • 1 žlička mletega cimeta
  • 4 nageljnove žbice
  • pol žličke žafrana
  • 40 g masla/
  • 1 žlica oljčnega olja
  • 2 žlici medu
  • 150 g rozin, ki jih namočimo v topli vodi
  • 200 g mandljev
  • 50 g masla

Za kuskus:

  • 500 g kuskusa/600 ml vrele vode
  • sol
  • 3 žlice oljčnega olja

Priprava:

1. V lonec z 1,75 litra vode damo meso in okoli 250 g sesekljane čebule. Zavremo in dodamo sol, poper, ingver, cimet in nageljnove žbice. Na nizkem ognju kuhamo približno 1,5 ure. Dodamo žafran in zalijemo z vodo po potrebi. Kuhamo še približno 30 minut oz. dokler meso ni tako mehko, da gre od kosti.

2. Istočasno v drugi posodi pripravimo čebulo z medom. Preostale čebule prepolovimo in narežemo na rezine. V pokriti posodi s približno 250 ml vode čebulo dušimo približno 30 minut oz. dokler ni zelo mehka. Odkrijemo in kuhamo, dokler tekočina ne izpari. Dodamo maslo in olje ter pražimo, dokler čebula ni zlato rumena. Vmešamo med in preostalo žličko in pol cimeta, ožete rozine ter ščepec soli. Kuhamo še 10 minut oz. dokler čebula ne karamelizira in postane zlato rjava.

3. Ocvremo mandlje v kančku olja, dokler niso zlato rjavi, jih odcedimo na papirju ter nasekljamo polovico. V posodo damo kuskus in ga posolimo. Vmešamo oljčno olje in pustimo stati nekaj minut. Dodamo vrelo vodo in premešamo ter pokrijemo z pokrovko. Po nekaj minutah kuskus pazljivo premešamo z žlico, da postane rahel in v njem ni grudic. Po kuskusu polijemo nekaj tekočine od omake, da se napije, in vmešamo nasekljane mandlje.

4. Postrežemo na večjem okroglem krožniku, na katerega položimo kuskus. Na sredini naredimo luknjo in vanjo položimo meso, na katero damo še omako z rozinami in čebulo ter potresemo s preostalimi celimi mandlji. Videz je zelo pomemben, zato ga postrezimo v lepi glineni posodi in se malce poigrajmo z okraševanjem.

Kandirane pomarančne rezine

Sestavine:

  • 1 kg eko pomaranč
  • 400 g sladkorja

Priprava:

1. Operite pomaranče in jih narežite na tanke rezine, odstranite peške. Dno večje ponve poškropite z nekaj sladkorja. Razprostrite nekaj rezin pomaranče po ponvi, tako da se prekrivajo. Močno posujte s sladkorjem po rezinah. Tako porabite plasti pomaranč in sladkorja do konca. Na koncu posujte s sladkorjem.

2. Vlijte toliko mrzle vode, da pokrije pomaranče. Pokrijte s folijo, da para ne more uhajati. Kuhajte na šibkem ognju 2 uri, da rezine postanejo mehke, beli del pa prosojen. Ko se ohladi, mora tekočina imeti konsistenco tekočega medu.

Pomaranče s smetano postrezite h kavi ali čaju na koncu obroka. V hladilniku zdržijo kar nekaj tednov. Izberite pomaranče z debelo lupino in obvezno ekološko pridelane.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri