To so astrološka znamenja, ki se bojijo ponovno ljubiti
To so astrološka znamenja, ki se bojijo ponovno ljubiti
Najlepše kolesarske poti v Sloveniji
Najlepše kolesarske poti v Sloveniji
3 preprosta pravila, kako se znebiti maščobe na trebuhu
3 preprosta pravila, kako se znebiti maščobe na trebuhu

Doma vloženo sadje in zelenjava

21. 7. 2012

Pridelek z domačega vrta, ki ga ne morete porabiti sproti, je dobro vložiti ali vkuhati in shraniti za zimo. Poleg klasičnih vloženih kumaric in paprik, lahko pripravite pikantni paradižnik, papriko s sirom ali melone v vinu, in tako popestrite vašo ozimnico.

Pikantni paradižniki

Sestavine za približno 2 kozarca (po 500 ml):

  • 5 strokov česna
  • 1 šop mlade čebule
  • 400 g rdečega in rumenega češnjevega paradižnika
  • 4 vejice timijana
  • 2 žlički poprovih zrn
  • ½ žličke soli
  • približno 500 ml olivnega olja

Priprava:

Česen olupite, mlado čebulo pa očistite in jo skupaj z zelenjem zrežite na večje koščke. Čebulo na hitro blanširajte v vreli vodi in jo odcedite. Pripravite paradižnike in jim odstranite peclje. V kozarce naložite čebulo, paradižnike, česen, timijan, poper in sol. Prelijte z oljem, tako da bo vse prekrilo. Kozarce zaprite in jih shranite v hladnem in temnem prostoru. Obstojnost: približno 3 mesece.

Paprika s sirom

Sestavine za približno 4 kozarce (po 500 ml):

  • 8–10 majhnih rdečih paprik
  • 2 stroka česna
  • 450 g ovčjega kremnega sira
  • olivno olje
  • po 1 vejica timijana, bazilike in origana
  • ½ žličke poprovih zrn
  • 2 žlici limoninega soka

Priprava:

Paprike očistite, operite in osušite. Na zgornjem delu jim odrežite kapice in odstranite semenje. Paprike v vreli vodi na hitro blanširajte, dobro odcedite in ohladite. Česen olupite in oba stroka prerežite na pol. Kremni sir dajte v vrečko za brizganje in ga nabrizgajte v paprike.

Paprike, zelišča, poper in česen naložite v kozarce. Pokapljajte z limoninim sokom in prelijte s toliko olja, da so paprike z njim popolnoma pokrite. Kozarce zaprite in shranite v hladnem in temnem prostoru. Obstojnost: približno 2 meseca.

Breskve

Zavrite 1 l vode in 500 g sladkorja. Očiščene in razpolovljene breskve naložite v kozarec, dodajte janeževo zvezdo in prelijte z oslajeno vodo. Breskve vkuhajte v pečici.

Rdeča pesa v kisu

Sestavine:

  • 3 kg rdeče pese
  • 1 l 4-odstotnega vinskega kisa 
  • 500 ml vode
  • 2 žlici soli
  • 2 žlici sladkorja 
  • kumina
  • poper v zrnu

Priprava:

Peso temeljito operite, očistite in v vodi kuhajte do mehkega 45–60 minut. Še toplo peso olupite in naribajte na tanke rezine. Narezano peso zmešajte s kumino in poprom. Naložite jo v kozarce in pazite, da ni preveč stisnjena.

Kis zmešajte z vodo, soljo in sladkorjem ter zavrite. Z mešanico zalijte rdečo peso tako, da je povsem prekrita. Kozarce dobro zaprite in shranite.

Melone v vinu

Sestavine za približno 10 kozarcev (po 500 ml):

  • 2 kg medene melone
  • 1,5 l belega vina
  • 1 kg sladkorja
  • 3 cimetove palčke
  • majhen košček lupine biolimone

Priprava:

Melono prerežite na pol in ji z žlico odstranite semenje. Z žličko za sladoled (ali posebnim nožkom) iz meloninega mesa izrežite kroglice (melonino meso lahko tudi preprosto zrežete na majhne kocke). Melonino meso dajte v skledo, prelijte z vinom in pustite stati čez noč.

Naslednji dan melono odcedite in vino prestrezite. Vinu dodajte sladkor, cimet in limonino lupino ter ga zavrite. Melono naložite v kozarce in jih prelijte z vinom, da so z njim popolnoma prekrite. Kozarce zaprite in kompot shranite na hladnem. Obstojnost: približno 6 mesecev.

Iz Lise

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri