To so astrološka znamenja, ki se bojijo ponovno ljubiti
To so astrološka znamenja, ki se bojijo ponovno ljubiti
Najlepše kolesarske poti v Sloveniji
Najlepše kolesarske poti v Sloveniji
5 slastnih pudingov s chia semeni
5 slastnih pudingov s chia semeni

Domači pripravki, ki delujejo proti stresu, krepijo imunski sistem in čistijo telo

Domači pripravki, ki delujejo proti stresu, krepijo imunski sistem in čistijo telo (foto: Shutterstock) Shutterstock
12. 2. 2019 Vir: Jana

»Pozimi v naravi kraljujejo rastline, odporne proti mrazu, ki so odlična pomoč, da tudi vi postanete odporni proti prehladu in giripi,« pravi dr. Katja Rebolj, poznavalka užitnih divjih rastlin. Naslednji pripravki s sestavinami iz narave bodo pomagali okrepiti imunski sistem in telo pripraviti na pomlad, za vse, ki se vsakodnevno spopadate s stresom, pa imamo tudi pripravke proti stresu.

Dr. Katja Rebolj je v reviji Jana delila preizkušene recepte za napitke, ki bodo okrepili imunski sistem, pomirili ... »Cvetje od nekdaj izvablja iz ljudi občutek presežnega, lepega in sproščenega. Vse to si pozimi zagotovite s skodelico dobrega cvetličnega čaja, pravilneje poparka. Tak poparek je hkrati tudi zdravilen in deluje proti stresu,« svetuje dr. Rebolj.

Proti stresu, ki ga ljudje vsakodnevno doživljamo med kopico opravkov, pa bo na telo deloval tudi 'detox čaj', katerega recepturo je zaupala Patricija Šenekar iz Hiške zelišč, svetuje pa tudi pitje očiščevalnega čaja, s katerim boste lažje dočakali pomlad.

Na povezavi www.jana.si preverite še ostale vsebine, ki vas čakajo v novi številki.

RECEPTI

Mleko z medom in začimbami pomirja in zdravi

Kombinacija toplega mleka z medom je nekoč veljala za odlično zdravilo proti prehladu in kašlju. Danes tej kombinaciji dodajamo še

  • kurkumo, ki na telo deluje protivnetno,
  • ingver, ki krepi imunski sistem in preprečuje prehladna obolenja,
  • ter druge orientalske začimbe, s pomočjo katerih pripravimo zdravilno zlato mleko.
Recept za zlato mleko

Sestavine:

  • 2 skodelici mleka,
  • 2 čajni žlički mlete kurkume,
  • 1 čajna žlička mletega ingverja (lahko tudi sveže naribanega),
  • 1/2 čajne žličke mletega cimeta (ali cimetova paličica),
  • 1 zvezdasti janež,
  • ščepec muškatnega oreščka,
  • ščepec himalajske soli,
  • 1 žlička medu

Priprava:

1. V manjši kozici pogrejemo mleko, nato mu med mešanjem dodajamo vse sestavine.

2. Rumeno mešanico kuhamo na nizkem ognju 3 minute, odstavimo in postrežemo še toplo.

Poskusite svoj napitek pripraviti vsak večer, naj vas zaziba v krepčilen spanec, ki je pozimi zelo pomemben za ohranjanje zdravja.

Več: Kakšne pozitivne učinke ima ingverjev čaj?

Kuhana zelenjava s travniškim zelenjem za krepak imunski sistem

1.

Zelenjavo – korenje, zeleno, pastinak in kolerabo – narežemo na podolgovate kose in skuhamo z minimalno količino vode ali na sopari. Ko je zelenjava že skoraj skuhana, odkrijemo posodo in pustimo, da voda do konca izpari. Ugasnemo ogenj.

2.

Zelenjavi dodamo kocko masla, posolimo in posujemo z grobo narezanim zelenjem s travnika. Dobro premešamo in postrežemo kot prilogo ali lahko večerjo.

Zimski čaji

1. Cvetlični čaj

Sestavine:

  • sušeno cvetje plavice,
  • zlate rozge,
  • ognjiča in
  • sončnice

Priprava:

Sušeno cvetje prelijemo z vrelo vodo in pustimo stati. Ker gre za najbolj nežne dele rastlin, je dovolj, da počakamo 3 minute.

Okus poparka je nežen, zato ga sladimo z žličko nežnega cvetličnega medu.

2. 'Detox' čaj

Sestavine:

  • 10 g breze,
  • 10 g artičoke,
  • 10 g regratove korenine,
  • 10 g koprive,
  • 10 g preslice,
  • 5 g rmana,
  • 5 g ovsa,
  • 3 g timijana,
  • 3 g tavžentrože,
  • 3 g potrošnika

Priprava:

Eno do dve čajni žlički mešanice prelijemo s skodelico vrele vode in po petih minutah precedimo, ohladimo in pijemo večkrat dnevno.

3. Očiščevalni čaj

Sestavine:

  • 30 g breze,
  • 20 g koprive,
  • 10 g bezga,
  • 10 g regrata,
  • 10 g ovsa,
  • 10 g rmana,
  • 10 g preslice,
  • 5 g zlate rozge,
  • 5 g koruznih laskov,
  • 2 g ranjaka,
  • 2 g trpotca

Priprava:

Dve čajni žlički mešanice prelijemo s skodelico vrele vode. Po petih minutah tekočino precedimo, jo ohladimo in spijemo še toplo.

Za revijo Jana pripravila Metka Pravst

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri