10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

Domači zelenjavni čips - hitro narejen in slasten!

Domači zelenjavni čips - hitro narejen in slasten! (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
28. 5. 2016

K preživljanju večera pred televizorjem se včasih poda tudi kakšen prigrizek. O tem ni kaj razpravljati.

Toda ali mora to vedno biti masten čips iz vrečke? No, ne! Dobra in zdrava različica je zelenjavni čips.

Preberite, kako ga korak za korakom pripravite kar sami.

Priprava zelenjave

Čim tanjši, tem bolj hrustljav

Klasik je seveda krompirjev čips. Izberite sorto, ki se ne razkuha. V slastne prigrizke pa lahko spremenite tudi

  • korenje,
  • zeleno,
  • pastinak,
  • ohrovt,
  • bučke ali
  • rdečo peso.

Priprava je vedno podobna. Zelenjavo najprej očistite in jo olupite (pri rdeči pesi si nadenite rokavice!). Nato zelenjavo s strgalnikom za zelenjavo zrežite zelo na tanko.

Čim tanjše so rezine, tem bolj hrustljav bo čips.

Začinjanje

Preizkušanje je zabavno

V skledi zmešajte malce olivnega olja in sol. Vanjo stresite čips in vse skupaj dobro premešajte. Pri začinjanju ste lahko mirno precej pogumni. Sol je le ena od možnosti.

Nekaj slastnih različic najdete v tabeli spodaj.

Razporejanje

Dobro otrite do suhega

Zelenjava naj po soljenju nekaj minut stoji. Nato zavrzite vodo, ki se je izločila.

Zelenjavo osušite s papirnato brisačo in šele potem porazdelite po pekaču, ki ste ga obložili s papirjem za peko.

Peka

Spremljajte potek

Zelenjavni čips pecite v pečici, segreti na 200 stopinj. Čas peke je zelo različen. Krompirjev čips je gotov že po dobrih 10 minutah. Rdeča pesa denimo potrebuje pol ure, pastinak pa kar celo.

Zato čips med peko večkrat obrnite in ves čas spremljajte potek peke. Med hrustavim in zažganim čipsom je včasih le nekaj sekund razlike.

Med peko večkrat odprite vrata pečice, da vodna para izpari.

Različice

Za tiste, ki se jim mudi

Hitreje gre v mikrovalovni pečici. V tem primeru si kupite posebni silikonski krožnik.

Naše najljubše kombinacije

  • Ohrovt + sol in česen.

Za ta ohrovtov čips ne potrebujete ničesar drugega.

  • Buča hokaido + ingver

Ta kombinacija se izkaže za dobro tudi v juhi.

  • Bučke + parmezan in sol

Zmešajte olje, sol in parmezan ter v mešanici povaljajte čips.

  • Krompir + sol in kis

Sol in kis: zelo britansko, zelo slastno!

  • Korenje + sol in kari

Mleti kari se lepo poda k sladkemu korenju.

  • Pastinak + mleti vasabi

Domača zelenjava in azijski pridih. Paše!

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri