Drobne poslastice za goste

20. 12. 2013 | Vir: liza.aktivni.si
Deli
Drobne poslastice za goste (foto: arhiv Burdy)
arhiv Burdy

Okusno, pikantno, nevsakdanje, sladko ali kislo in s pridihom eksotike. Tudi tako je lahko videti pojedina, ki jo pripravite v prazničnem času.

Košarice z maskarponejem

Sestavine za 8 košaric

  • 4 listi listnatega testa
  • stopljeno maslo
  • 250 g maskarponeja
  • 2–3 žličke sladkorja v prahu
  • 2 kapljici vaniljeve esence
  • 100 ml smetane
  • 200 g mešanih zamrznjenih gozdnih sadežev

Priprava

Skupaj položite po dve plasti listnatega testa in ju glede na velikost modelčkov zrežite na kvadrate ali kroge, da boste lahko ustvarili tudi rob. Modelčke namastite z maslom, jih obložite s prvo plastjo in jo premažite z maslom. Poševno na prvo plast položite še drugo plast. Robove premažite z maslom.

Košarice približno 4–5 minut pecite v pečici, segreti na 175–180 stopinj, da se obarvajo zlato. Po koncu peke jih takoj vzemite iz pečice in pustite, da se ohladijo.

Medtem stepite maskarpone s sladkorjem in vaniljevo esenco. Smetano čvrsto stepite in jo primešajte maskarponeju. Kremo porazdelite po ohlajenih košaricah in jo okrasite s sadjem.

Čas priprave: približno 35 minut
Na košarico 280 kalorij, beljakovine: 3 g, maščobe: 25 g, ogljikovi hidrati: 12 g

Humus z zelišči

Sestavine za 8 skodelice

  • 4 tanke plasti listnatega testa
  • stopljeno maslo
  • 1 pločevinka čičerke
  • 2 žlici limoninega soka
  • 1 strok česna
  • 1 žlico tahinija
  • 50 ml oljčnega olja
  • sol
  • sveže mlet poper
  • 16 črnih oljk
  • solatni listi

Priprava

Skupaj položite po 2 plasti testa in ju glede na velikost modelčkov zrežite na kvadrate. V namaščen modelček položite prvo plast, naredite rob in testo namastite z maslom. Počez položite še drugo plast in jo prav tako namažite z maslom. Približno 5 minut pecite v pečici, segreti na 180 stopinj.

Košarice vzemite iz pečice takoj po peki. Čičerko odcedite in prestrezite 2–3 žlice tekočine.

Primešajte ji limonin sok, tekočino čičerke, česen in tahini in vse skupaj pretlačite s paličnim mešalnikom. Nato dodajte še oljčno olje in humus začinite s soljo in poprom. Po pečenih košaricah porazdelite solatne liste, jih obložite s humusom in okrasite z oljkami.

Čas priprave: približno 30 minut
Na košarico 180 kalorij, beljakovine: 3 g, maščobe: 15 g, ogljikovi hidrati: 10 g

Pašteta z rakci

Sestavine za 6 paštetk

  • 80 g zelene
  • kuhan korenček
  • 1 jajce
  • 150 g mesa rakcev
  • 500 g listnatega testa
  • 1 žlica limoninega soka
  • 3 žlice kisle smetane
  • 1 žlica majoneze
  • pol žlice svetlega balzamičnega kisa
  • 1 sesekljana mlada čebula
  • sol
  • sveže mlet beli poper
  • nekaj listov solate

Priprava

Zeleno kuhajte približno 2 minuti. Testo razvaljajte in izrežite 12 krogov. V šest krogov v sredini izrežite še luknjo. Kroge brez luknje porazdelite po pekaču, obloženem s papirjem za peko, jih premažite z jajcem, nanje položite tiste s krogi in jih pustite počivati približno 5 minut.

Z jajcem premažite zgornjo površino obročkov, notranjost pa prebodite z vilicami in jih približno 10 minut pecite v pečici, segreti na 180 stopinj. Nastrgajte zelenjavo, meso rakcev zrežite na majhne koščke in vse skupaj začinite z limoninim sokom. Smetano zmešajte z majonezo, kisom in čebulo in vse skupaj primešajte zelenjavi in rakcem. Paštetke obložite s solatnimi listi in jih napolnite z nadevom.

Čas priprave: približno 35 minut
Na paštetko 400 kalorij, beljakovine: 8 g, maščobe: 29 g, ogljikovi hidrati: 26 g

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord