Ribezova torta

12. 12. 2013 | Vir: liza.aktivni.si
Deli
Ribezova torta (foto: food ham)
food ham

Sadne rožnate sanje

Za 16 kosov potrebujete

Za testo:

  • 150 g temne kuverture
  • 75 g amarettinov
  • 150 ml orehovega olja
  • 75 g drobno mletega trstnega sladkorja
  • 1 vaniljev sladkor
  • 3 jajca
  • 150 g smetanovega jogurta
  • 175 g moke
  • 1 zavitek pecilnega praška
  • 2 žlički začimb za medenjake

Za kremo:

  • 600 g smetanovega jogurta
  • 340 g ribezove marmelade
  • 250 ml ribezovega likerja
  • 2 zavitka instant želatine (na primer Želatina Fix)
  • 750 g smetane

Priprava

Pečico segrejte na 180 stopinj (ventilatorsko na 160 stopinj). Kuverturo stopite in jo ohladite. Amarettine drobno zmeljite. Penasto zmešajte olje, trstni in vaniljev sladkor ter jajca. Povrhu stresite moko, pecilni prašek, amarettine in začimbe ter vse skupaj premešajte. Testo prelijte v tortni model (premera 26 cm) in ga pecite 40–45 minut.

Zmešajte jogurt, marmelado, liker in želatino ter kremo malce ohladite v hladilniku. Smetano čvrsto stepite in jo primešajte kremi, ko ta začne želirati. Biskvit vodoravno prerežite na tri dele. Okoli spodnjega namestite tortni obroč, ga premažite s tretjino kreme in nadaljujte do konca. Torto po želji okrasite še s čokoladnimi ostružki in suhim ribezom.

Čas priprave: približno 2 uri.

Na kos: približno 550 kcal, beljakovine: 7 g, maščobe: 34 g, ogljikovi hidrati: 50 g.

Novo na Metroplay: Kako hitro in enostavno pripraviti uravnotežen obrok? | Žana Hrastovšek