10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

Fulanka

Fulanka (foto: Dr. Boris Kuhar) Dr. Boris Kuhar
13. 3. 2012 Vir: liza.aktivni.si

Včasih so te nadomestne velikonočne šunke pripravljali predvsem v gospodarsko manj razvitih krajih: Gorenjci svojo legendarno gorenjsko prato, Korošci nabulano prato, Belokranjci pa fulanko. Danes so to še vedno priljubljene velikonočne jedi.

Fulanka - belokranjska velikonočna jed

Sestavine:

  • 1,5 do 2 kg prekajene krače
  • 1 kg dan starega belega kruha
  • 8 jajc
  • suha juha
  • peteršilj
  • poper
  • sol
  • črevo (debelo goveje)

Priprava:

Kračo skuhamo in jo narežemo na kocke, prav tako na kocke zrežemo kruh. Vse skupaj zmešamo, polijemo s suho juho, v kateri se je kuhala krača, dodamo jajca in začimbe ter vse dobro premešamo.

S to zmesjo napolnimo debelo črevo, ki ga zašpilimo. Fulanko prelijemo z vročo mastjo in eno uro pečemo pri 200 stopinjah, da je lepo zlato rumeno zapečena.

Besedilo in foto: Dr. Boris Kuhar

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri