Golaž s sladkim krompirjem in klobaso

5. 12. 2013 | Vir: liza.aktivni.si
Deli
Golaž s sladkim krompirjem in klobaso (foto: foodstock photo)
foodstock photo

Za povrh pa še pikantna limonina gremolata

Za 4 osebe potrebujete

  • 600 g sladkega krompirja
  • 200 g bučk
  • 2 čebuli
  • 3 klobase
  • 3 žlice oljčnega olja
  • 300 g koščkov paradižnikov (pločevinka)
  • 300 ml juhe
  • sol, poper
  • 5 vejic peteršilja
  • 2 stebli majarona
  • 1 neškropljeno limono
  • 1 rdeč čili
  • 1 strok česna

Priprava

Krompir olupite, ga oplaknite in zrežite na koščke. Očistite tudi bučke in jih prav tako zrežite na koščke. Čebuli olupite in ju zrežite na kocke.

Klobase dobro popecite na vročem olju, jih vzemite iz ponve in prihranite za pozneje. Na maščobi nato stekleno popražite čebulo. Zraven podušite še krompir in bučke. Dodajte paradižnike, juho in vse skupaj začinite s soljo in poprom. Posodo pokrijte in pustite, da golaž lahno vre približno 15 minut.

V vmesnem času pripravite gremolato (prevod iz italijanščine – začimbna mešanica). Oplaknite zelišča, jih otresite do suhega in lističe drobno sesekljajte. Limono oplaknite pod vročo vodo, jo osušite in drobno nastrgajte lupinico. Čili po dolgem razprite, ga očistite in oplaknite, ter nato pa drobno sesekljajte. Česen olupite in ga zrežite na drobne kocke. Zmešajte jih z limonino lupinico, čilijem in zelišči.

Klobase zrežite na rezine, jih stresite v golaž in ga segrejte. Še enkrat ga začinite in potresite z gremolato.

Čas priprave: približno 55 minut. Na osebo: približno 460 kcal, beljakovine: 17 g, maščobe: 34 g, ogljikovi hidrati: 22 g.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ