Gubanca

16. 3. 2013 | Vir: liza.aktivni.si
Deli
Gubanca

V 17. in 18. stoletju so si lahko privoščili potico iz koruzne moke tudi revnejši sloji kmečkega prebivalstva in prebivalci v agrarno pasivnih krajih. Tako je dobila potica regionalne značilnosti in različna poimenovanja: v Istri in Benečiji je bila to gubanca (gubano) z nadevom iz kostanjev, orehov, suhega sadja in grozdja.

Sestavine:

Za testo:

  • 1 kg moke
  • 1 jajce
  • 4 rumenjaki
  • 10 dag sladkorja
  • 10 dag masla
  • 6 dag kvasa
  • 4 do 5 dl mleka
  • ščepec soli
  • naribana lupina 1 limone
  • vanilja

Za nadev:

  • 1 kg zmletih orehov
  • 25 dag rozin
  • 0,3 dl ruma
  • 15 dag masla
  • 20 dag sladkorja
  • 10 dag pinjol
  • naribana lupina 1/2 limone
  • 3 jajca
  • 2 dl mleka

Priprava

V 1 dl mlačnega mleka stresemo 1 žlico sladkorja in zdrobljen kvas. V drugi večji posodi do mlačnega segrejemo mleko, dodamo maslo, sladkor, jajce, rumenjake, sol in vaniljo.

V moko naribamo limonovo lupino, dodamo segreto mleko in nazadnje kvasec. Dobro zgnetemo, pokrijemo s prtičem in pustimo vzhajati.

Medtem pripravimo nadev: rozine namočimo skupaj z naribano limonovo lupino v rumu. Beljake stepemo v trd sneg, jim dodamo 2 rumenjaka in pest sladkorja in rahlo pomešamo. Orehe oparimo z vrelim mlekom.

Testo razdelimo v dva kupčka in razvaljamo. Testo namažemo s stepenimi beljaki, z oparjenimi orehi, potresemo z rozinami, sesekljanimi pinjolami, sladkorjem in na lističe narezanim maslom.

Testo tesno zvijemo. Zvitek oblikujemo v polža in ga položimo v dobro namaščen pekač in pustimo, da na toplem še enkrat vzhaja na dvakratno velikost.

Preden damo gubanico v pečico jo še premažemo z razžvrkljanim beljakom ali s stopljenim maslom. V pečici, ogreti na 170 stopinj, jo pečemo od 45 do 60 minut.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord