10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

Hrana, ki jo obožujejo otroci

Burger (foto: Arhiv revije Lisa) Arhiv revije Lisa
2. 4. 2012

Špageti, pica, hot dog, ocvrt piščanec … Priznajmo, ko se oglasi želodček, se tem jedem ne moremo upreti. Resda ne spadajo med najbolj zdrave, toda če jih pripravimo doma, iz najboljših sestavin in z manj maščobe, ni razloga za slabo vest.

Tudi otroci bodo navdušeni, ko bo iz domače kuhinje zadišalo po pici ali hamburgerju.

Domača mesna omaka

Za 4 osebe potrebujete:

  • 1 čebulo
  • 2 žlici olivnega olja
  • 1 korenček
  • 1 strok česna
  • ¼ stebla belušne zelene (po želji)
  • 400 g mešanega mletega mesa
  • 1 žlico paradižnikove mezge
  • 1 ščepec majarona
  • 1 ščepec bazilike
  • 1 žlico sesekljanega peteršilja
  • sol, poper

Priprava:

V posodi segrejte olje in na njem popražite olupljeno in sesekljano čebulo. Ko čebula postekleni, dodajte olupljen in nariban ali sesekljan korenček. Korenček malo popražite in mu dodajte sesekljan česen ter po želji dodajte še sesekljano steblo zelene.

Nato dodajte mleto meso in ga med mešanjem dobro popecite.

Primešajte paradižnikovo mezgo, majaron in baziliko ter zalijte s približno 2 dl vroče vode. Meso v pokriti posodi pri zmerni temperaturi dušite približno 45 minut. Po potrebi vmes prilijte še malo vode. Omaka mora biti bolj gosta kot redka. Na koncu v omako vmešajte sesekljan peteršilj in jo po okusu solite in poprajte.

Makaronovo meso

Za 4 osebe potrebujete: domačo mesno omako in 400 g polžkov.

Priprava: Po navodilu z embalaže skuhajte 400 g polžkov ali drugih podobnih testenin. Na cedilu jih prelijte z mrzlo vodo in jih dobro odcedite. Stresite jih nazaj v lonec in jih prelijte z vročo mesno omako (po osnovnem receptu). Vse skupaj dobro premešajte in po potrebi na hitro pregrejte.

Mesni polpeti

Za 4 osebe potrebujete:

  • 3 žlice krušnih drobtin
  • približno 150 ml mleka
  • 1 žlico olja
  • 1 manjšo čebulo
  • 1 strok česna
  • 2 žlici sesekljanega peteršilja
  • 500 g mešanega mletega mesa
  • 1 jajce
  • sol, poper
  • olje za peko

Priprava:

Drobtine (ali razdrobljen kruh od prejšnjega dne) prelijte z mlekom in počakajte približno 15 minut, da nabreknejo v gosto kašo. Na 1 žlici olja popražite olupljeno in na drobno sesekljano čebulo. Mleto meso zmešajte s kruhovo kašo.

Dodajte praženo čebulo, sesekljan česen, peteršilj in jajce. Maso po okusu solite in poprajte ter dobro pregnetite. Če je masa preredka, dodajte še malo suhih drobtin.

Iz mase z mokrimi dlanmi oblikujte tanke polpete in jih na vročem olju pecite z vsake strani po približno od 7 do 10 minut. Pečene polpete položite na papirnato brisačo, da vpije odvečno olje. Postrezite jih na primer s krompirjevo solato ali špinačo in krompirjevim pirejem.

Nasvet

Polpeti bodo manj mastni, če jih spečete v pečici. Položite jih na pekač, obložen s papirjem za peko, in jih v pečici, ogreti na 190 stopinj, pecite približno 30 minut.

Super zdravi hamburger

Za 4 osebe potrebujete:

  • polpete po osnovnem receptu
  • 3–4 žlice majoneze
  • 2 žlički gorčice
  • 2 žlički kečapa
  • 1 kanček limoninega soka
  • polnozrnate bombice ali žemljice
  • liste zelene solate
  • tanke rezine sira
  • kisle kumarice

Priprava:

Po osnovnem receptu pripravite tanke polpete enakega premera kot žemljice oziroma bombice. Za namaz zmešajte od 3 do 4 žlice majoneze, 2 žlički gorčice, 2 žlički kečapa in 1 kanček limoninega soka. Mehke polnozrnate, pirine ali ovsene bombice prerežite na pol in prerezane strani na tanko premažite z namazom.

Bombico obložite z listom zelene solate, polpetom, tanko rezino sira in rezino kisle kumarice.

Nasvet

Otroci obožujejo hamburgerje vseh vrst. Polpete lahko pripravite tudi iz mletega piščančjega mesa ali pa namesto polpeta v žemljico položite pečen ribji filet. V slasten sendvič poskusite 'podtakniti' še rezino paradižnika ali paprike. Več ima sestavin, boljši je.

Trojna pica

Za 1 velik pekač potrebujete:

Za testo:

  • 300 g moke
  • 4 žlice olivnega olja
  • ½ kocke kvasa (20 g)
  • 150 ml mlačne vode
  • ½ žličke soli

Za oblogo:

  • ½ kozarčka paradižnikove omake za pico
  • 50 g kuhane šunke
  • 2 žlici narezanih šampinjonov iz pločevinke
  • 1 majhno pločevinko tunine
  • 250 g mocarele
  • 120 g oliv brez koščic
  • 100 g naribanega sira
  • origano

Priprava:

V skodelici zmešajte razdrobljen kvas in mlačno vodo ter pustite, da vzhaja. Moko presejte v skledo in jo zmešajte s soljo. Dodajte vzhajan kvas in olje ter zgnetite gladko in voljno testo. Testo pustite vzhajati približno 40 minut, da naraste na dvojno količino.

Testo razvaljajte in položite na velik pekač, obložen s papirjem za peko. Premažite ga s paradižnikovo omako. Eno tretjino testa obložite s 125 g mocarele, narezane na rezine, in polovico oliv. Drugo tretjino obložite s šunko, šampinjoni in 25 g razdrobljene mocarele. Tretjo tretjino obložite z odcejeno in razdrobljeno tunino, preostalo mocarelo in olivami.

Celo pico posujte še z naribanim sirom in ščepcem origana. Pico pecite od 10 do 15 minut v pečici, ogreti na 250 stopinj (v ventilatorski na 230).

Nasvet

Pripravite testo iz pirine bele moke ali pa del moke zamenjajte s polnovredno.

Iz revije Lisa

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri